Pojasnjena skrivnost hrvaškega mesteca, ki doživlja pravi bum: “Nižamo davke”

Gospodarstvo 17. Dec 202312:10
Samobor
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški Samobor je manjše mesto nedaleč od hrvaške prestolnice, kamor se že nekaj časa več ljudi priseljuje kot pa iz njega odseljuje. Kot je v pogovoru za N1 Zagreb pojasnila županja, je razlog v tem, da občanom ves čas vztrajno nižajo vse davke in prispevke, ki jih kot občin lahko upravljajo sami. "Naš proračun še nikoli ni bil večji," še pravi županja.

Za Samobor, ki vseskozi znižuje davščine in druge prispevke, nad katerimi imajo na hrvaškem lahko pristojnost občine, je novica, da hrvaška vlada z novim letom ukinja še obvezen prispevek iz dohodnine za občine, pravzaprav dobra. Čeprav bodo nekatere hrvaške občine ta izpad spravljale noter s povišanjem nekaterih drugih dajatev, Samobor ubira drugačno pot.

Odločili so se, da ne bodo dodatno finančno obremenjevali svojih meščanov in da bodo davke in prispevke držali na tako nizki ravni, kolikor le lahko. Davčni primež pa bodo še zmanjševali.

Kot pravi županja Petra Škrobot je Samobor trenutno celo mesto z najnižjimi finančnimi obremenitvami za prebivalce v celotni Hrvaški. “Znižali smo tudi komunalne stroške in prispevke. Želeli smo spodbuditi investicije, mislimo pa tudi na občane,” je pojasnila.

Prav zaradi nižjih dajatev je po besedah županje tudi vse več zanimanja Hrvatov iz drugih mest za selitev v Samobor. Beležijo pozitiven migracijski prirastek iz Hrvaške, nedavno pa so dobili tudi nagrado za izboljšanje kakovosti življenja v mestu, je pojasnila županja. In dodala še, da proračun mesta še nikoli ni bil večji.

“Lahko dvigujemo plače, denar se v proračun vrača skozi potrošnjo. Vem pa, da so se nekatera mesta odločila za drugačen pristop, za večje obremenitve svojih občanov, a se bojim, da se bodo soočili z učinki te politike, ki si jih ne želijo,” je županja še dejala v pogovoru za N1 Zagreb.