Polemična debata v Nemčiji: “Sprejetje službe ali vrnitev na varno v Ukrajino”

Svet 24. Jun 202415:08 1 komentar
Vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt
Vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt (Foto: PROFIMEDIA)

V Nemčiji se je v zadnjih tednih vnela razprava o ukrajinskih beguncih, ki v državi niso našli zaposlitve. Omenja se izplačevanje nižje podpore kot doslej, pri Krščansko-socialni uniji (CSU) pa so celo zahtevali, da se brezposelne ukrajinske begunce vrne v varne dele domovine, do česar so pri vladajočih socialdemokratih (SPD) in Zelenih kritični.

“Več kot dve leti po začetku vojne bi moralo biti pravilo: Sprejetje službe v Nemčiji ali vrnitev na varna območja na zahodu Ukrajine,” je konec tedna vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt dejal za tednik Bild am Sonntag.

Na drugi strani je vodja poslanske skupine SPD Dirk Wiese za tednik v nedeljo opozoril, da Rusija napada cilje po celi Ukrajini. “Sem želi sedaj Dobrindt nazaj poslati tudi ženske in otroke, ki so mogoče že izgubili svojega očeta na fronti. CSU bi se morala sramovati takšnih zahtev,” je dejal.

Sovodja Zelenih Omid Nouripour pa je bil kritičen do namigovanja CSU, da Ukrajinci prihajajo v Nemčijo zaradi finančnih nadomestil. Zavrnil je tudi predloge unije, da Ukrajincem ne bi takoj dodelili finančnih dodatkov, ampak bi jih najprej napotili v redni azilni postopek. “Seveda moramo Ukrajince še hitreje zaposliti. Toda nove pravne ovire, kot si jih želi CDU, ne pomagajo, temveč škodujejo,” je dodal.

Sovodja Zelenih Omid Nouripour
Sovodja Zelenih Omid Nouripour (Foto: PROFIMEDIA)

Nazadnje je več deželnih notranjih ministrov zahtevalo ustavitev izplačevanja temeljnega dohodka beguncem iz Ukrajine in predlagalo, da bi jim namesto tega izplačevali pomoč, do katere so upravičenci prosilci za azil in je nižja od temeljnega dohodka. Nemška vlada je to možnost že zavrnila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob začetku vojne v Ukrajini je nemška vlada omogočila ukrajinskim beguncem dostop do temeljnega dohodka kot vir hitre pomoči, vendar je to po oceni CSU postala zavora pri iskanju zaposlitve, saj da begunci nimajo motivacije pri iskanju službe. Na drugi strani strokovnjaki opozarjajo, da gre pri mnogo ukrajinskih beguncih za matere samohranilke z otroki, ki tudi zaradi jezikovnih preprek težje najdejo zaposlitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje