Polet na Mednarodno vesoljsko postajo znova preložili

Svet 03. Mar 202411:21 0 komentarjev
ekipa poleta na mednarodno vesoljsko postajo
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi močnega vetra je bila izstrelitev kapsule podjetja SpaceX proti Mednarodni vesoljski postaji znova preložena. Za večino ekipe bo to prvi obisk Mednarodne vesoljske postaje.

Za soboto načrtovana izstrelitev vesoljske kapsule, ki bi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) popeljala tri ameriške astronavte in ruskega kozmonavta, je bila odpovedana zaradi slabega vremena. Gre za novo preložitev, potem ko je bila izstrelitev sprva predvidena za 22. februar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kapsulo podjetja SpaceX bi morali s pomočjo rakete Falcon 9 proti ISS poslati s Kennedyjevega vesoljskega izstrelišča na Floridi, kar pa je preprečil močan veter.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je nov predvideni datum izstrelitve drevi ob 22:53 po krajevnem času.

Raziskovanje vesolja je sicer eno od redkih področij, kjer ZDA in Rusija sodelujejo tudi še po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022.

Za ameriškega astronavta Matthewa Dominicka, ki bo vodil misijo, bo to prvi vesoljski polet, prav tako za njegovo rojakinjo Jeanette Epps in kozmonavta Aleksandra Grebenkina. Zdravnik Michael Barratt pa bo na ISS potoval tretjič.

Posadka bo v vesolju izvajala poskuse, med drugim z uporabo izvornih celic za ustvarjanje organoidov (umetno gojene gmote celic, ki spominjajo na organe) za preučevanje degenerativnih bolezni, pri čemer bo izkoristila okolje mikrogravitacije za tridimenzionalno rast celic, kar na Zemlji ni mogoče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!