Poleti velika sprememba na Hrvaškem: kako bodo po novem odprte trgovine

Gospodarstvo 22. Maj 202313:20 3 komentarji
Konzum
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem bodo lahko trgovine od 1. julija odprte le še 16 nedelj v letu. V Zagrebu bo tako večina trgovskih središč poleti ob nedeljah zaprta, ravno obratno bo ob morju.

Na Hrvaškem bo 1. julija začel veljati novi zakon o trgovini, po katerem bodo trgovine lahko odprte le 16 nedelj v letu. Trgovci bodo lahko sami določili, kdaj bodo imeli odprte trgovine.

Za letošnje leto se 16 dovoljenih delovnih nedelj ne bo štelo v nedelje, ki so bile delovne do začetka veljavnosti zakona, zato jih bodo lahko razporedili prek šest mesecev, naslednje leto pa jih bodo morali razporediti prek 12 mesecev.

Iz Konzuma so za hrvaški poslovni tednik Lider pojasnili, da bodo odločitev o delovnih nedeljah sprejeli “glede na potrebe turistične sezone, praznikov, mikrolokacijskega dogajanja in drugih pomembnih dejavnikov”. Podobne odgovore so pri tedniku prejeli tudi od drugih trgovskih verig.

Iz Supernove, ki ima na Hrvaškem 16 trgovskih centrov v desetih mestih, so za Lider pojasnili, da so že pripravili točen razpored delovnih in nedelovnih nedelj do konca leta.

Trgovski centri se bodo prilagajali sezoni

Trgovski centri Supernove bodo poleti imeli več delovnih nedelj na obali, jeseni in pozimi pa bodo ob nedeljah večkrat odprti v osrednjem delu države. “Vsi centri bodo ob tem imeli delovne nedelje v mesecih pomembnih praznikov in ob začetku šolskega leta,” so še sporočili.

Supernova Garden Mall v Zagrebu bo na primer zaprt vse poletje razen zadnje nedelje v avgustu. V septembru in oktobru bo odprt po tri nedelje, v novembru in decembru pa vse nedelje. Supernova v Zadru bo odprta vse nedelje v juliju in avgustu ter dve nedelji v septembru. V oktobru bo ob nedeljah zaprta, v novembru bo odprta samo eno nedeljo, v decembru pa vse.

Trgovski center Z v Zagrebu bo po drugi strani odprt vse nedelje v letu, različno pa bodo ob nedeljah odprte posamezne trgovine znotraj njega. “Vrata našega centra bodo odprta vsako nedeljo, glede na to, da ima Z center veliko privlačnih vsebin iz segmenta zabave, gostinstva in storitev, za katere omejitve ne veljajo,” so sporočili iz Z centra za portal hrvaške televizije N1. Dodali so, da bodo natančen razpored delovnih nedelj samih trgovin objavili v začetku junija.

V zagrebškem trgovskem središču Arena so za N1 pojasnili, da se bodo pri nedeljskem delu osredotočili na konec leta, v Avenue Mallu pa bodo zaprti vse od 1. julija do konca avgusta. “Delali bomo prve tri nedelje v septembru, prve štiri v oktobru ter vse nedelje v novembru in decembru,” so sporočili.

City Center One East v Zagrebu bo delal po enem razporedu, City Center One West po drugem, na iste nedelje pa bosta odprta v najprometnejših mesecih oziroma vse nedelje v novembru in decembru, še piše N1.

Zakon o trgovini določa izjeme. Ob nedeljah bodo lahko med drugim odprte trgovine na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v pristaniščih, na ladjah, bencinskih postajah, v bolnišnicah, hotelih in kulturnih objektih. Med izjemami bodo tudi tržnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje