Policija pri podpredsednici Evropskega parlamenta našla polne torbe bankovcev

Svet 10. Dec 202213:00 > 17:35 3 komentarji
Eva Kaili
PROFIMEDIA

Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi, je v odzivu na aretacijo grške evroposlanke in ene od podpredsednic parlamenta Eve Kaili sporočila predsednica parlamenta Roberta Metsola. Poslankina politična skupina S&D je Kaili začasno izključila.

“Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji. V tej fazi fazi ne moremo komentirati preiskav, ki so v teku, razen, da bomo v celoti sodelovali z vsemi ustreznimi organi pregona in pravosodnimi organi,” je na Twitterju danes zapisala predsednica parlamenta Roberta Metsola, potem ko so v petek v okviru preiskave suma korupcije v Bruslju prijeli eno od podpredsednic evropskega parlamenta Evo Kailiin ter več drugih oseb.

Iz politične skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), katere članica je Kaili, so v petek sporočili, da so poslanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta začasno izključili iz skupine. Pred tem so jo izključili tudi iz grške socialistične stranke Pasok.

“Zgroženi smo nad obtožbami o korupciji v evropskih institucijah. Skupina S&D ne dopušča korupcije. Smo prvi, ki podpiramo temeljito preiskavo in popolno razkritje,” so sporočili iz S&D in zagotovili, da bodo pri preiskavi v celoti sodelovali z vsemi preiskovalnimi organi.

Ob tem so izrazili tudi zahtevo po prekinitvi dela parlamenta na vseh dosjejih in plenarnih glasovanjih v zvezi z zalivskimi državami, zlasti glede liberalizacije vizumskega režima in načrtovanih obiskov. Podoben poziv so podali tudi v liberalcih (Renew), tretji največji politični skupini v parlamentu, v kateri so ogorčeni nad poročili.

Prijeli štiri osebe

Belgijsko državno tožilstvo je namreč v petek sporočilo, da so v okviru preiskave suma korupcije v Evropskem parlamentu, v katero je vpletena zalivska država, izvedli 16 preiskav in prijeli štiri osebe, tudi nekdanjega evropskega poslanca.

Sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v parlamentu.

Več podrobnosti niso navedli, kot sta poročala belgijska časnika Le Soir in Knack, pa je predmet preiskave lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo, pri čemer naj bi aretirali štiri Italijane. Med njimi sta nekdanji evropski poslanec, socialist Antonio Panzeri, generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov Luca Visentini, direktor nevladne organizacije in asistent v Evropskem parlamentu. Slednji naj bi bil Francesco Giorgi, partner prijete podpredsednice, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V Italiji naj bi medtem prav tako v petek prijeli še Panzerijevo soprogo Mario Colleoni in hčerko Silvio Panzeri, navaja bruseljski časnik Politico.

Belgijski časnik L’Echo je nato danes poročal, da so na domu Kaili v Bruslju, ki se ga je policija odločila preiskati, potem ko so njenega očeta ujeli, ko je v kovčku prenašal veliko količino gotovine, našli “več torb, polnih bankovcev”. Pred tem je poslanka Katar nedavno označila za “vodilnega na področju delavskih pravic”, čeprav je večina mednarodne javnosti močno zaskrbljena zaradi razmer, v katerih so delavci gradili nogometne stadione za prvenstvo.

O tem, ali bo peterica pridržanih v Bruslju ostal v priporu, naj bi tožilstvo v Belgiji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo v nedeljo.

Najhujši primer domnevne korupcije v Evropskem parlamentu, a ni osamljen

Na primer so se odzvali tudi iz nevladne organizacije Transparency International EU, ki opozarja, da, čeprav gre morda za najhujši primer domnevne korupcije v Evropskem parlamentu, ta ni osamljen. “V več desetletjih je parlament dopustil, da se je razvila kultura nekaznovanosti s kombinacijo ohlapnih finančnih pravil in nadzora ter popolnega pomanjkanja neodvisnega (ali celo nobenega) etičnega nadzora,” je dejal direktor organizacije Michiel van Hulten in pozval k reformi parlamenta.

“Kot prvi korak bi morala Evropska komisija zdaj objaviti svoj dolgo odlašani predlog o ustanovitvi neodvisnega etičnega organa EU, s preiskovalnimi in izvršnimi pooblastili,” je ocenil van Hulten.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje