Poljski premier opozarja: Evropa ni pripravljena na grožnjo, ki prihaja

Svet 29. Mar 202419:49 39 komentarjev
Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: PROFIMEDIA)

Poljski premier Donald Tusk se je pridružil peščici evropskih politikov, ki v zadnjih mesecih opozarja o širitvi vojne po Evropi. "Nikogar nočem prestrašiti, a vojna ni več stvar preteklosti," je povedal in dodal, da je Evropa v predvojnem obdobju.

“Evropa se s takšnimi razmerami ni soočala že od leta 1945, možen je čisto vsak scenarij,” je danes v pogovoru z več evropskimi mediji dejal poljski premier Donald Tusk.

Kljub temu, da ruski predsednik Vladimir Putin ob več kot dve leti trajajočem ruskem vdoru na ozemlje Ukrajine zatrjuje, da napada na Nato ne načrtuje, je Tusk glede prihodnosti zelo pesimističen.

Meni, da možnost širitve konflikta vsak dan postaja bolj očitna, njegove besede povzema Politico.

Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Trenutno obdobje je označil za predvojnega in dodal, da s svojimi izjavami ne želi nikogar prestrašiti, a da vojna ni več stvar preteklosti. “Vem, da se sliši zastrašujoče, zlasti za mlajše generacije, a se moramo navaditi na prihod novega obdobja.” Spomnil je na vdor ruske rakete v poljski zračni prostor iz prejšnjega tedna, zaradi katerega je Varšava aktivirala bojna letala F-16. Incident je označil za skrb vzbujajočega.

Danes in včeraj pa so italijanski lovci nad Baltskim morjem dvakrat prestregla ruska letala. Poveljniški center zveze Nato v nemškem mestu Uedem je v četrtek in danes zaznal neidentificirana letala, ki so letela nad mednarodnimi vodami Baltskega morja. Italijanski lovci so letala prestregli, ko so jih identificirali pa so se vrnili v svojo bazo v Malborku, poroča STA.

Samo Evropa lahko poskrbi za svojo obrambo

Meni tudi, da se Evropa ni pripravljena soočiti z grožnjo, ki prihaja. “Pred Evropo je še dolga pot. Prvi nujni korak je, da članice Nata začnejo za obrambo namenjati dva odstotka BDP,” je komentiral. Ocenjuje, da sta najbolj ključni naslednji dve leti in da smo v najbolj nestabilnem času po drugi svetovni vojni.  “Če Ukrajine ne bomo podprli z opremo in strelivom in bo Ukrajina izgubila, se nihče v Evropi ne bo mogel počutiti varnega.”

V pogovoru za medije je poljski premier tudi pozdravil odločitev francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da začne glasno opozarjati na situacijo. Glede ameriških predsedniških volitev pa je dejal, da je Evropa tista, ki mora poskrbeti za svojo obrambo.

Že v začetku leta je na grožnjo Rusije opozorila estonske premierka Kaja Kallas. V pogovoru za britanski The Times je Evropo opozorila, naj se pripravi na prihajajoče poostrene razmere v vzhodnem bloku Nata. “Evropa ima od tri do pet let časa, da se pripravi na vrnitev Kremlja in nove vojaške grožnje na tem območju,” je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje