Poljski premier Tusk pri Macronu odpira novo poglavje v odnosih med državama

Svet 12. Feb 202420:30 0 komentarjev
Emmanuel Macron in Donald Tusk
Emmanuel Macron in Donald Tusk (Foto: PROFIMEDIA)

Francija in Poljska želita ponovno okrepiti odnose. Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes, ko v Parizu gosti poljskega premierja Donalda Tuska, dejal, da želi odpreti novo poglavje v odnosih med državama, zato tudi pripravljajo nov dvostranski dogovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Še enkrat bi rad izrazil naše prijateljstvo in zadovoljstvo, da vas ponovno vidimo tukaj in da imamo z vami in vašo vlado zaupanja vredne, proevropske partnerje, ki so si na jasnem glede evropske varnosti in naših največjih izzivov,” je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Poljski premier Donald Tusk je dejal, da si želi mandat na čelu poljske vlade začeti z oživitvijo odnosov z najpomembnejšimi evropskimi partnerji. Ocenjuje, da je v teh težkih časih stališče Francije in Poljske podobno. Prepričan je, da mora Evropa postati varna celina, zaradi česar morajo postati Evropska unija, Francija in Poljska pripravljene braniti in podpirati svoje meje in ozemlje.

Macron pa je poudaril, da francosko-poljsko sodelovanje med drugim na področju obrambe in energije pomaga pri krepitvi evropske suverenosti. Tako Poljska kot Francija pomembno podpirata Ukrajino, je dodal Macron in pohvalil sodelovanje obeh vojsk. Zahteval je še, da mora vse, kar Evropa stori za dobavo strateškega materiala in streliva Ukrajini, služiti krepitvi Evrope kot industrijske in obrambne sile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!