Pomembna sprememba pri plačevanju prometnih kazni na Hrvaškem

Svet 23. Jun 202214:49 0 komentarjev
Hrvaška policija
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Plačilo prometnih kazni bo na Hrvaškem od 1. julija možno le še s plačilno kartico.

Na Hrvaškem od 1. julija prometnih kazni na mestu storjenega prekrška ne bo več mogoče plačati z gotovino, temveč le še s plačilno kartico, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

V ta namen je ministrstvo za notranje zadeve prek centralnega državnega urada za razvoj digitalne družbe in finančne agencije nabavilo 600 terminalov POS, ki so jih razdelili med policijske enote po vsej Hrvaški, in sicer med policijske patrulje, motoriste, patruljne ladje, pa tudi med enote policistov, ki delujejo na mednarodnih mejnih prehodih. Policisti se po navedbah hrvaških medijev že usposabljajo za delo s terminali POS.

Hrvaške oblasti so se za uvedbo plačevanja s plačilnimi karticami odločile skladno s priporočili Sveta Evrope (oziroma skupine držav proti korupciji Greco) za zmanjševanje tveganja korupcije v policiji. Obravnava na kraju prekrška naj bi bila tako hitrejša, učinkovitejša in preglednejša.

Tisti, ki bodo kazen poravnali s plačilno kartico, bodo prejeli potrdilo o plačilu, znesek njihove globe pa bo zmanjšan za polovico. Če pa kršitelj pri sebi ne bo imel plačilne kartice, na njej ne bo imel dovolj denarja oziroma bo obstajal kak drug razlog za nezmožnost takojšnjega plačila, mu bo policist izročil obvestilo o strojenem prekršku. V tem primeru se bo globo, zmanjšano za polovico, razumelo kot plačano na kraju prekrška, če bo kršitelj znesek poravnal v treh dneh od prejema obvestila in bo dokaz o plačilu predložil organu, ki ga je za prekršek kaznoval.

V primeru, da kršitelj ne bo želel plačati kazni na kraju prekrška, mu bodo izdali obvezni nalog za prekršek, kazen pa se bo razumela kot plačana, če kršitelj dve tretjini izrečene kazni plača v roku osmih dni od izdaje naloga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!