Pomoč EU po naravnih nesrečah: Turčiji dodatnih 400 milijonov evrov

Svet 18. Sep 202316:10 0 komentarjev
Turčija
Benoit Tessier/REUTERS

V uničujočem potresu, ki je v začetku letošnjega leta prizadel Turčijo in sosednjo Sirijo, je umrlo več kot 50 tisoč oseb. Svet EU je danes potrdil, da bo Evropska unija Turčiji namenila še 400 milijonov evrov. Še prej mora predlog pomoči potrditi Evropski parlament. EU bo po več deset milijonov evrov namenila tudi drugim državam, ki so jih v zadnjih dveh letih prizadele naravne katastrofe.

Evropska unija bo Turčiji, ki jo je februarja prizadel silovit potres, namenila še 400 milijonov evrov pomoči, so države članice potrdile predlog Evropske komisije. Potrdile so tudi večmilijonsko pomoč po suši v Romuniji in obilnem deževju v Italiji, so sporočili iz Sveta EU.

Jugovzhod Turčije je februarja prizadel silovit potres, ki je terjal več kot 50.000 življenj, številni v regiji še danes bivajo v začasnih namestitvah, kot so šotori in kontejnerji. Pri Svetu EU so tako potrdili še 400 milijonov evrov pomoči.

Obenem so potrdili še 33,9 milijona evrov pomoči Romuniji, ki jo je lani prizadela huda suša. Italija pa bo zaradi obilnega deževja in poplav pred enim letom prejela 20,9 milijona evrov pomoči.

Pomoč bodo financirali iz proračuna EU za letošnje leto. Mora pa predlog Evropske komisije potrditi še Evropski parlament, kar bo predvidoma v začetku oktobra.