Poplavni val dosegel Hrvaško, z Lošinja prihajajo dramatični posnetki (VIDEO)

Svet 04. Avg 202320:41 1 komentar
lošinj
Lošinj. Foto: N1

Poplavni val iz Slovenije je pozno popoldne dosegel tudi Hrvaško. V Zagrebu je reka Sava že prestopila bregove, najhuje pa še pričakujejo. Na Muri je poplavni val dosegel Varaždinsko županijo, v Kvarnerju pa so se medtem razbesnela neurja z obilnim deževjem.

Hrvaški hidrometeorološki zavod DHMZ je ob vodni ujmi v Sloveniji pozval vse prebivalce Hrvaške, naj bodo previdni in spremljajo vremenske napovedi. Rdeče opozorilo so izdali za gospiško in reško regijo, za zagrebško, splitsko in karlovško je v veljavi oranžno, drugod pa rumeno.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo vodotoki ponekod prestopili bregove in povzročili škodo. Ne izključujejo niti možnosti evakuacij ter prekinitev dobav elektrike in vode. Hrvaška civilna zaščita je v polni pripravljenosti.

Sava pri Zagrebu že prestopila bregove

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index je Sava že prestopila bregove pri Zagrebu. Tamkajšnji gasilci so svetovali prebivalcem, naj spremljajo vremensko napoved, odpovejo vse dejavnosti na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih. V hrvaški prestolnici, ki še okreva po nedavnem hudem neurju, imajo sicer za primere visokega vodostaja Save pripravljen sistem kanalov, namenjen preusmerjanju poplavnega vala.

Kot je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT dejal direktor podjetja Hrvatske vode Zoran Đuroković, je vrhunec poplavnega vala na Hrvaškem pričakovati po polnoči oziroma v soboto v zgodnjih jutranjih urah.

Z Lošinja dramatični posnetki

Medtem so se v Kvarnerju popoldne razbesnela neurja z močnim deževjem. Mediji poročajo o poplavljanju v Opatiji, Vodnjanu in na Reki, kasneje so se neurja razbesnela še v Crikvenici, Novem Vinodolskem ter na otokih Rab in Lošinj.

Skrbi povzroča tudi visoka gladina Mure in Drave, zaradi česar so hrvaške hidroelektrarne začele preventivno prazniti nekatera akumulacijska jezera, ob Muri pa so postavili tudi protipoplavne nasipe iz vreč s peskom.

V kraju Lovrečan Otok na severu Hrvaške so prebivalcem priporočili evakuacijo zaradi visoke gladine Drave, poroča HRT.

Na nevarnost prihajajočega neurja svarijo tudi pristojni v Bosni in Hercegovini ter Črni gori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje