Portugalska bo olajšala vstop imetnikom evropskih covidnih potrdil

Svet 06. Feb 202214:44 0 komentarjev
Portugalska
PROFIMEDIA

Portugalska je danes napovedala omilitev pogojev vstopa v državo za imetnike evropskih covidnih potrdil. Tem od ponedeljka ob prehodu meje ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus.

Tako kot mnoge druge države članice EU je tudi Portugalska od začetka decembra zahtevala, da potniki, stari 12 let in več, pred vstopom v državo pokažejo negativni test ne glede na status cepljenja. Za odpravo te zahteve so se oblasti odločile, potem ko je Evropski svet priporočil uskladitev potovalnih pravil med članicami, da bi se izognili omejitvam za polno cepljene potnike iz sosednjih držav EU z višjo stopnjo okužbe.

Evropsko covidno potrdilo oziroma potrdilo PCT dokazuje, da je bil potnik v celoti cepljen, je bil pred kratkim negativen na novi koronavirus ali je v zadnjih šestih mesecih prebolel covid-19. Portugalsko je dosegel strm val okužb s koronavirusno različico omikron. V soboto so v državi zabeležili več kot 41.000 novih okužb in 44 smrti. Vlada je v četrtek skrajšala veljavnost rezultatov hitrih testov z 48 na 24 ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!