Posebna misija Nata začenja rutinske vaje na Kosovu

Svet 21. Sep 202318:54 1 komentar
kfor, kosovo
REUTERS/Florion Goga

Na severovzhodu Kosova bo posebna misija Nata, imenovana Kfor, začela rutinske vaje, s katerimi, kot pravijo, ohranja operativne zmogljivosti enote. Na Kosovu so se napetosti po junijskem obisku zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borella sicer nekoliko umirile, kljub temu pa EU od Srbije in Kosova pričakuje več.

Misija Nata na Kosovu Kfor je danes sporočila, da na severovzhodu Kosova pričenja z vajo imenovano Robust Ram, ki bo trajala do srede. Namen vaje je preveriti operativno pripravljenost pripadnikov Kforja na izvajanje operacij, povezanih s svobodo gibanja lokalnega prebivalstva.

“Usposabljanje je del širšega okvira aktivnosti, ki se izvajajo z namenom ohranjanja operativnih zmogljivosti ključnih taktičnih in podpornih enot,” je dodala misija Kfor. Enote Kforja bodo med drugim odstranile cestne zapore v bližini vadišča HARILAQ in baze Novo selo. V okviru vaje pa bodo razporejene tudi izvidniške in zračne zmogljivosti misije. Pri tem Kfor poudarja, da izvaja rutinske vaje, da bi zagotovil pravočasen odziv, kadar koli je to potrebno, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V silah Kfor na Kosovu sicer trenutno deluje 91 slovenskih vojakov, piše na spletni strani Slovenske vojske.

Razmere s Srbijo so se nekoliko pomirile, EU pričakuje več

Razmere so se na severu Kosova močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom pa so se napetosti nekoliko umirile.

Borrell je sicer v torek ponovno poudaril, da je EU zaskrbljena, ker Beograd in Priština ne izvajata svojih zavez iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov. Opozoril je, da obe strani lahko izgubita priložnosti za napredek na svoji evropski poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje