Posmeh predlogu, da bi za starejše politike uvedli test mentalne sposobnosti

Svet 06. Mar 202312:16 2 komentarja
nekdanja veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley
PROFIMEDIA

Predlog nekdanje veleposlanice ZDA pri Združenih narodih Nikki Haley, da bi morali ameriški politiki, starejši od 75 let, opraviti test o mentalni sposobnosti, je naletel na ostre kritike demokratske strani ameriškega političnega pola. Po besedah ameriške prve dame Jill Biden je predlog smešen.

Nikki Haley, nekdanja dvakratna guvernerka Južne Karoline, je prejšnji mesec napovedala, da se namerava prihodnje leto potegovati za republikansko predsedniško nominacijo na prihajajočih predsedniških volitvah. Ob tem je dejala, da bi morali ameriški politiki, ki so starejši od 75 let, opraviti test mentalne sposobnosti.

Žena ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je bil ob inavguraciji star 78 let, ob morebitni novi izvolitvi na mesto ameriškega predsednika pa bi bil star 82 let, je predlog nekdanje ameriške veleposlanice označila za smešnega. Ali bi bil Biden pripravljen, če bi bil ponovno izvoljen, opraviti tovrsten test, pa je Jill Biden odgovorila: “O tem se ne bi nikoli niti pogovarjali.”

Ob tem je ameriška prva dama spomnila tudi na Bidnov natrpani urnik službenih potovanj, ki kažejo na predsednikovo vzdržljivost. “Koliko 30-letnikov bi bilo sposobnih odpotovati na Poljsko in se z vlakom odpraviti na 9-urno potovanje v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim? Poglejte ga, kaj počne. Poglejte ga, kaj počne vsak dan,” je za CNN dejala Jill Biden.

Ameriška prva dama je dodala, da svojega moža podpira pri morebitni ponovni kandidaturi za predsednika, vendar je poudarila, da je končna odločitev v njegovih rokah. “Podpiram vsako njegovo odločitev. Če se bo odločil za kandidaturo, bom zraven. Če bo pa želel storiti kaj drugega, ga bom tudi pri tem podprla.”

Na predlog Nikki Haley se je odzval tudi demokratski senator iz Vermonta in nekdanji predsedniški kandidat Bernie Sanders. 81-letni senator je njen predlog označil za absurden, ob tem pa je dejal, da bi se v ameriški družbi morali boriti tudi proti diskriminaciji starejših.

“Borimo se proti rasizmu, borimo se proti seksizmu, borimo se proti homofobiji. Mislim, da bi se morali boriti tudi proti diskriminaciji starejših. Veliko je na primer tudi 40-letnikov, ki niso posebej kompetentni,” je poudaril Sanders. Po njegovem mnenju bi morali ljudi ocenjevati na podlagi njihovih dosedanjih spodobnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje