Potop ruske ladje ne bo spremenil toka vojne, pojavile so se prve fotografije

Svet 18. Apr 202214:46 > 14:51 4 komentarji
Goreča ladja
PROFIMEDIA

Na spletu so se pojavile fotografije goreče in poškodovane ruske vojne ladje, ki se je pred dnevi potopila Črnem morju. Ukrajinska in ruska stran imata še naprej različni zgodbi, kaj se je zgodilo s ponosom ruske pomorske flote. Analitik in kapitan John Konrad je v daljšem zapisu na družbenem omrežju Twitter v analizi zapisal, da naj bi kapitan ladjo prehitro zapustil.

Ruska vojna ladja Moskva je potonila pretekli četrtek in velja za eno največjih vojnih izgub pomorske ladje v zadnjih 40 letih. Rusija in Ukrajina imata vsaka svojo zgodbo, kaj je povzročilo, da je ponos ruske flote pristal na morskem dnu. Ukrajinska stran trdi, da se je ruska vojna ladja potopila zaradi njihovega napada z dvema raketama, na drugi strani pa Rusi nesrečo pripisujejo eksploziji na ladji, za potopitev pa naj bi bila kriva nevihta na morju.

Na spletu so se šele danes pojavile prve fotografije potopljene ladje. Kot je mogoče razbrati s fotografij, je na ladji močno gorelo, nadnjo pa se je dvigal gost črn dim.

Na spletu se je po poročanju BBC pojavil verodostojen posnetek, ki naj bi prikazoval gorečo rusko vojno ladjo. Ladja je nagnjena, posnetek pa naj bi bil narejen z reševalnega čolna. Ob ladji je viden tudi vlačilec, ki naj bi jo poskušal odvleči v pristanišče. Ladja je na posnetku močno poškodovana, predvsem po boku, ladja pa je močno nagnjena na bok, kar nakazuje, da je bilo v trupu ladje že veliko vode.

Simboličen vpliv, a potop ne bo spremenil toka vojne

Potop ladja Moskva, kot ugotavlja mednarodna tiskovna agencija Reuters, pomeni predvsem zmanjšanje ruskih zmogljivosti za operacije daljšega dosega. Na Krimu imajo namreč močno floto vojaških letal, ki so jo leta 2014 zasegli Ukrajini, a Moskva je bila mobilna enota, ki je podaljšala doseg njihove letalske obrambe v Črnem morju. Na ladji so imeli tudi nadzorni center.

Na britanskem obrambnem ministrstvu so za Reuters povedal, da bo Rusija morala revidirati svojo vojaško pozicijo v Črnem morju. Neimenovani ameriški uradnik pa je dejal, da ima potop ladje sicer simboličen pomen in sproža vprašanja o dolgoročni usposobljenosti ruske mornarice, da pa je malo verjetno, da bi pomembneje vplivala na potek vojne v Ukrajini. V tej ruska mornarica do zdaj ni igrala pomembnejše vloge. Drug ameriški uradnik, tudi ta neimenovan, je za Reuters dejal, da je Rusija ladijske sile v zadnjih dveh mesecih uporabljala za občasne napade in predvsem oskrbovanje vojaških sil na jugu Ukrajine. Na morju pravega boja ni (bilo), saj je od ukrajinske mornarice ostalo le malo.

Posadko Moskve s 500 člani naj bi Rusi pravočasno evakuirali na druge ladje, s katerimi so v petek pripluli v domače pristanišče Sevastopol na polotoku Krim. Ukrajinci menijo, da je bila na ladji gotovo tudi kakšna žrtev, o čemer pa Rusi za zdaj molčijo.

“Kapitan je ladjo zapustil prehitro”

John Konrad, analitik in kapitan, je na družbenem omrežju Twitter predstavil daljšo analizo, kaj naj bi se po njegovem mnenju zgodilo z rusko vojno ladjo. Opozarja, da je sicer le na podlagi fotografij nemogoče v celoti oceniti dogajanje. Konrad je analiziral višino morske gladine ob ladji, ko je bila ta še nepoškodovana in po tem, ko je prišlo do eksplozije. Ladja se je po eksploziji nagnila, vendar po mnenju Konrada takrat še ni bilo nevarnosti, da bi se ladja potopila. Po njegovih ugotovitvah naj bi ruske sile hitro zapustile ladjo, kar je mogoče razbrati s fotografij, kjer je ladja povsem prazna. “Kapitan je ladjo zapustil prehitro,” je zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje