Pozivi k preiskavi množičnih grobišč: “Morda so bile kršene človekove pravice”

Svet 24. Apr 202414:29 4 komentarji
Množična grobišča, Gaza
Množična grobišča na jugu Gaze, 21. april 2024 (Foto: Profimedia)

Potem ko so v okolici dveh bolnišnic v Gazi po umiku izraelskih sil našli že več kot 300 trupel, predstavniki Evropske unije in Združenih narodov pozivajo k neodvisni preiskavi množičnih grobišč.

Predstavniki Evropske unije in Združenih narodov so v torek in danes pozvali k neodvisni preiskavi množičnih grobišč, ki so jih odkrili v okolici dveh bolnišnic v Gazi po umiku izraelskih sil z območja, poročajo tuje tiskovne agencije. Lokalne oblasti v Gazi poročajo, da so našli že več kot 300 trupel, Izrael pa krivdo zanika.

“Zahtevati moramo neodvisno preiskavo vseh sumov in vseh okoliščin, saj se zdi, da so bile morda kršene mednarodne človekove pravice. Zato je pomembno, da se izvede neodvisna preiskava in da zagotovimo odgovornost,” je danes dejal tiskovni predstavnik EU Peter Stano.

K neodvisni preiskavi v povezavi z odkritjem množičnih grobišč je že v torek pozval tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.

“Glede na prevladujoče ozračje nekaznovanosti bi morali v stvar poseči mednarodni preiskovalci. Bolnišnice so v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom upravičene do posebne zaščite,” je v izjavi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil Türk.

“Namerno ubijanje civilistov, zapornikov in drugih ljudi, ki niso udeleženi v spopadih, je vojni zločin,” je dodal.

gaza grobišča gaza grobišča
Množična grobišča na jugu Gaze, 21. april 2024 (Foto: Profimedia)
al šifa bolnišnica, gaza al šifa bolnišnica, gaza
Uničena bolnišnica Al Šifa (Foto: Profimedia)
grobišče Gaza grobišče Gaza
Trupla ob bolnišnici Naser, Gaza, 21. april 2024 (Foto: Profimedia)

Bolnišnice v Gazi, vključno z največjima bolnišničnima kompleksoma Naser in Al Šifa, so bile med izraelsko ofenzivo v palestinski enklavi pogosto tarča obstreljevanja in obleganja. Izrael je takšno ravnanje utemeljil z razlago, da bolnišnice kot skrivališča uporablja palestinsko gibanje Hamas.

Ofenziva na Gazo se medtem nadaljuje, prav tako iskanje trupel v grobiščih v okolici bolnišnic. Ob kompleksu Naser so po poročanju portala katarske televizije Al Jazeera doslej odkrili že približno 340 zakopanih trupel v plastičnih vrečah, ki so se razgradila do neprepoznavnosti, zato identifikacija umrlih ni mogoča.

Izrael medtem zanika, da bi omenjena trupla zakopali izraelski vojaki, in vztraja, da so to storili Palestinci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Trditev, da so izraelske sile zakopale palestinska trupla, je neutemeljena,” je izraelsko veleposlaništvo v Ženevi zapisalo v izjavi, objavljeni v torek zvečer. Dodali so, da so izraelski vojaki trupla le pregledali zaradi iskanja izraelskih talcev, nato pa jih vrnili na isto mesto.

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je začela 7. oktobra lani po terorističnem napadu pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo v palestinski enklavi doslej ubitih najmanj 34.262 Palestincev, še več kot 77.000 je ranjenih, več tisoč je pogrešanih, saj so njihova trupla pokopana pod ruševinami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje