Pravna bitka princa Harryja, ki želi plačati za policijsko varovanje na Otoku

Svet 16. Jan 202211:48 0 komentarjev
Princ Harry
PROFIMEDIA

Princ Harry je pred dvema letoma prenehal opravljati kraljeve dolžnosti, s tem pa je izgubil tudi pravico do varovanja s strani britanske policije. Ker bi z družino rad obiskal Otok, a meni, da je to brez policijskega varovanja preveč tvegano, je od pristojnega sodišča zahteval, da pregleda odločitev britanskega notranjega ministrstva, ki preprečuje, da bi sam kril stroške policijskega varstva.

Princ Harry je na pristojno britansko sodišče vložil zahtevo, da vzame pod drobnogled odločitev ministrstva za notranje zadeve, ki princu preprečuje, da bi sam kril stroške policijskega varovanja v času, ko (z družino) obišče Združeno kraljestvo, pišejo britanski mediji. Princ bi z družino rad obiskal Otok, a je to po besedah njegovih zastopnikov prenevarno, navaja Guardian.

Princ Harry je pravico do policijskega varstva izgubil leta 2020, ko se je odpovedal kraljevim dolžnostim. Princ težav v ZDA, kjer živi z ženo Meghan Markle ter otrokoma (dvoletnim Archiejem in dojenčico Lilibet), nima; tam družino namreč varujejo najeti varnostniki. Težava tako nastane le med obiski princa in družine na Otoku. Tam, je prepričan princ Harry, ga zasebni varnostniki ne morejo učinkovito zavarovati, saj denimo nimajo dostopa do podatkov britanskih obveščevalcev, piše BBC.

Želja princa Harryja, da bi zase in za svojo družino zagotovil ustrezno varovanje na Otoku prihaja po incidentu lani poleti, ko so tamkajšnji fotografi zasledovali avtomobil, v katerem se je vozil z dobrodelnega dogodka.

Princ Harry
PROFIMEDIA

Prinčevi odvetniki so se sicer na sodišče obrnili septembra. Če bo sodišče ugodilo njegovi zahtevi, si bo princ Harry lahko zagotovil policijsko varovanje v Združenem kraljestvu, plačal pa ga bo sam in ne davkoplačevalci. Princ Harry je sicer šesti v vrsti za prestol, v zadnjem času pa je, tako prinčevi zastopniki, podvržen grožnjam s strani neonacistov in drugih ekstremistov, navaja BBC.

Sedemmesečna dojenčica Lilibet, hčerka Harryja in Meghan, sicer še ni spoznala prababice kraljice Elizabete in dedka princa Charlesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!