Prebivalci Gaze ob vrnitvi v domače kraje: Tukaj ni ničesar, le ruševine

Svet 31. Avg 202418:01 4 komentarji
Gaza
Foto: Mohammad Al Sawalhi/CNN

Izraelska vojska je prebivalcem nekaterih predelov Gaze sporočila, da se lahko vrnejo v svoja domovanja, ki so jih morali zaradi protiterorističnih operacij zapustiti. Ob vrnitvi v domače kraje pa so Palestince tam pričakale zgolj ruševine.

Prvič, odkar je izraelska vojska oktobra lani začela kopenske operacije v Gazi, so Izraelske obrambne sile na družbenih omrežjih poslale sporočila, da se lahko prebivalci nekaterih območij oblegane Gaze vrnejo v svoje soseske.

Tako so na družbenem omrežju X objavili, da se lahko ljudje vrnejo v tri soseske Deir Al Balah v osrednji Gazi. CNN je ob tem opravil intervjuje z več družinami, ki so se vrnile v domače kraje, kjer pa so našle zgolj ruševine.

Abdulfattah Al Bourdain je ob vrnitvi v domači kraj dejal: “Vrnili smo se domov in tam ni bilo ničesar. Hiše ni več, ni elektrike, ni plina. Ne moremo se niti preobleči.” Edina stvar, ki mu jo je uspelo najti in rešiti, je bil plišast medvedek, ki ga je hranil za sina, za katerega je upal, da ga bo nekoč imel.

“Brez denarja sem kot na dan svojega rojstva. Ničesar nimam. Prišel sem preverit, ali moja hiša še stoji. Hiše ni več, tudi ničesar drugega ni več. Sploh ne morem več jokati,” je dejal.

Uničenje v Gazi po umiku izraelskih sil (Foto: PROFIMEDIA)

Njegov brat Musa Al Bourdain je ob prihodu v domač kraj z nejevero v očeh opazoval okolico. “Zakaj bi kdorkoli želel uničiti to stavbo? V njej bi lahko živelo okoli 120 ljudi. Kaj so naredili z njo? Zagotovo v njej niso našli nikogar, ki bi ga iskali, a so jo kljub temu uničili z raketami, prav tako celotno sosesko,” je dejal. Zdaj bodo na mestu, kjer je stala njihova hiša, postavili šotor.

Tamkajšnji prebivalci so morali sosesko zapustiti pred približno desetimi dnevi, saj je izraelska vojska razobesila letake s pozivi, da naj svoja domovanja nemudoma zapustijo. V četrtek pa se je na družbenih omrežjih razširil razglas, da se lahko prebivalci ponovno vrnejo v domače kraje, saj da so ti del določenega humanitarnega območja.

V petek je izraelska vojska sporočila tudi, da se lahko ljudje treh blokov na območju Han Junisa na jugu Gaze prav tako vrnejo domov. “Po dejavnostih Izraelskih obrambnih sil proti terorističnim organizacijam na tem območju se lahko vrnete v te bloke. Medtem bo humanitarno območje prilagojeno in to območje bo odslej razvrščeno kot del humanitarnega območja,” je pisalo v objavi.

Je pa izraelska voska podrobno opisala svoje operacije v zadnjih tednih. Navedla je, da so “enote 98. divizije po približno mesecu dni hkratnih nadzemnih in podzemnih operativnih dejavnosti končale divizijsko operacijo na območju Han Junisa in Deir Al Balaha”.

Med operacijo so “likvidirale več kot 250 teroristov” in uničile teroristično infrastrukturo, vključno s šestimi podzemnimi predori, so navedli v izjavi.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Abdul Raouf Radwan je povedal, da se je z družino preselil v šotor bližje obali, da bi se izognil bombardiranju. Domov so se vrnili v upanju, da bodo ponovno lahko zaživeli v domači hiši in da bodo  tam spet našli življenje.

“Našli smo samo uničenje. Naše sanje so bile uničene, naši spomini prav tako. Hiše, ki so jo zgradili moji predniki, ni več,” je dejal za CNN.

Njegov brat, Muhammad Ramzi Radwan, je povedal, da je zaradi operacij izraelske vojske že izgubil sina. “Star je bil 30 let. Pravkar se je poročil in je dobil sina,” je dejal in dodal: “Moje sporočilo je, naj se vojna ustavi. Težko bomo obnovili vse, kar je bilo porušeno. To presega naše zmožnosti.”

Uničena je bila tudi hiša Yamena al Tabija. Povedal je, da je družina iz strahu zapustila sosesko in se vrnila ter našla svoj dom popolnoma uničen. “Želim si, da bi me pokopali v hiši. Želim si, da bi umrl v hiši in se ne bi vrnil ter videl prizora, ki sem ga videl,” je povedal za CNN. “Kam bomo šli zdaj, ko smo ostali brez strehe nad glavo?”

Tudi družina Raufa Ayesha se je vrnila k ruševinam. Z otroki so pred raketiranjem pobegnili iz kraja, ob vrnitvi pa so si želeli, da bi še vedno našli svoje premoženje, oblačila in ostalo imetje. A ostali so brez vsega.

Foto: REUTERS/Hatem Khaled

Ayesh je ob tem del krivde pripisal vodji Hamasa. “Upam, da je zadovoljen. Hamas nas je uničil,” je dejal.

Haman Al Arabeed, ki je prav tako ostala brez strehe nad glavo, je bila vidno pretresena. “Če gremo v šotor, bomo spali na ulici. Imam dva invalidna otroka, tako da to ne bo prišlo v poštev. Iz hiše nisem uspela vzeti ničesar, vse je popolnoma uničeno,” je dejala.

Ob tem je nekaj ostrih besed namenila tudi arabskim državam: “Zahtevamo, da nam arabske države bolj stojijo ob strani. Trenutno nam dajejo občutek, kot da nismo povezani, kot da mi nismo muslimani. Na čigav račun potekajo pogajanja? Na račun mučencev, na račun mrtvih otrok!”

“Na žalost je Izrael sprejel odločitev o uničenju celotnega območja Gaze. Dejansko želi uničiti palestinsko ljudstvo, tako da še 100 let ne bomo mogli tukaj živeti. Toda mi smo trdni ljudje in spopadli se bomo s tem,” pa je dejala njena sestra. Poudarila je, da bodo pač morali začeti znova povsem od začetka.

Po podatkih agencije ZN za humanitarno pomoč Palestincev je bilo od začetka vojne skoraj 84 odstotkov območij celotne enklave že evakuiranih.

Ob tem pa se tako imenovano humanitarno območje, ki ga je odločil Izrael, vztrajno krči. Samo v zadnjem mesecu so izraelske sile to območje zmanjšale za 38 odstotkov, po analizi CNN pa preostali prostor predstavlja le še nekaj več kot desetino celotne površine Gaze.

Avtorji: in

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje