Pred začetkom iger v Parizu aretirali ruskega kuharja, ki naj bi koval zaroto

Svet 24. Jul 202416:30 2 komentarja
Pripadnik elitne enote BRI, ki je vdrla v stanovanje 40-letnega Rusa
Pripadnik elitne enote BRI, ki je vdrla v stanovanje 40-letnega Rusa (Foto: PROFIMEDIA)

Slab teden pred petkovo svečano otvoritvijo olimpijskih iger v Parizu je v mestu stekla akcija elitnih policijskih enot. Vdrli so v hišo ruskega kuharskega mojstra, ki je v Franciji živel zadnjih 14 let, in ga aretirali. Obtožujejo ga, da je za "zunanjega akterja" načrtoval obsežne destabilizacije med igrami.

V nedeljo so ob 6. uri zjutraj pripadniki elitnih sil francoske policije na zahtevo notranjega ministrstva vdrli v stanovanje v središču Pariza, aretirali 40-letnega moškega in njegovo domovanje preiskali. V njem naj bi našli dokumente “diplomatskega interesa”, po poročanju Guardiana pa naj bi bili dokumenti povezani z enoto elitnih sil pod poveljstvom ruske obveščevalne službe FSB.

Proti Rusu, ki v Franciji živi zadnjih 14 let, so odprli sodno preiskavo obtožb, da je s tujo silo izmenjeval obveščevalne podatke z namenom, da bi v Franciji izzval sovražnosti.

Britanski Guardian še poroča, da naj zarota ne bi bila povezana s terorizmom, moškega, ki ga niso imenovali, pa so po nedeljski aretaciji premestili v preiskovalni pripor. Če ga bodo spoznali za krivega očitanih dejanj, mu grozi 30 let zapora.

Francoski mediji so se dokopali do podatkov, da naj bi moški pripravljal obsežen projekt, ki bi lahko imel resne posledice med tremi tedni olimpijskih iger. Med preiskavo naj bi agenti našli tudi dokaze, ki temu pritrjujejo.

Tribune, kjer bo potekala slovesnost ob otvoritvi olimpijskih iger
Tribune, kjer bo potekala slovesnost ob otvoritvi olimpijskih iger (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski časnik Le Monde je medtem poročal, da so francoske obveščevalne službe pred dvema mesecema prisluškovale pogovoru med aretiranim moškim in predstavnikom ruske obveščevalne službe, v katerem je osumljenec izjavil, da bodo “Francozi imeli otvoritveno slovesnost, kakršne še ni bilo”. Guardian še poroča, da so ga francoski obveščevalci spremljali dalj časa, pogovor s predstavnikom ruske tajne službe pa so prestregli maja.

Le Monde je pridobil tudi podatke o aretiranem 40-letnem Rusu. Ta je v Francijo prvič prišel leta 2010, v Parizu pa se je izobrazil v kuharskega mojstra. Že pred tem naj bi v Rusiji tekmoval v kuharskih tekmovanjih, v svojem življenjepisu pa se je predstavljal kot zasebni kuhar. Leta 2010 je najprej živel v znanem smučarskem letovišču Courchevel, kjer je delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico. V Pariz se je preselil leta 2012, še piše francoski časopis.

Pred začetkom največjega športnega dogodka tega leta je bilo mogoče slišati številna opozorila, da bi lahko Rusija in z njo povezane skupine skušale izkoristiti igre za sejanje panike in dezinformacij. Francoski notranji minister Gérald Darmanin je ta teden povedal, da so oblasti pred igrami pregledale več kot milijon ljudi. “Tu smo zato, da zagotovimo, da se šport ne zlorablja za vohunjenje, kibernetske napade ali kritiko in laganje o Franciji in Francozih,” je po pisanju Guardiana dejal Darmanin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje