Predsednik ruskega parlamenta posvaril pred tretjo svetovno vojno

Svet 27. Jan 202412:47
Vjačeslav Volodin
Foto: PROFIMEDIA

Ob praznovanju 80. obletnici osvoboditve Leningrada je predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne. Kritičen je bil tudi do članic zveze Nato, ki da jim je fašistična ideologija postala norma.

Predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je ob današnji 80. obletnici dne, ko je sovjetska Rdeča armada leta 1944 dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada, opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne. Ob tem je dodal, da je fašistična ideologija postala norma za države članice zveze Nato.

Zahodne države, zlasti Nemčijo, je obtožil, da podpirajo politiko genocida v Ukrajini. “To je nevarna pot, ki bi lahko vodila v novo svetovno vojno,” je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je na današnji spominski slovesnosti ob obletnici obljubil, da bo storil vse, da bi naposled izkoreninili nacizem. Ob inavguraciji spomenika za žrtve obleganja Leningrada je ponovil, da oblasti v Kijevu poveličujejo sodelavce Adolfa Hitlerja in se z nasiljem zoperstavljajo vsem, ki jim niso pogodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je svojo invazijo na Ukrajino večkrat zagovarjala z izjavami, da mora denacificirati sosednjo državo. Ruski predsednik pa je invazijo primerjal z obrambo Sovjetske zveze pred nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

27. januarja 1944 je sovjetska Rdeča armada dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada in tako prekinila skoraj 900-dnevno obleganje mesta, danes znanega kot Sankt Peterburg. Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v zgodovini, pa tudi za enega najhujših zločinov nemške vojske med drugo svetovno vojno, saj so Nemci nameravali prebivalce Leningrada izstradati, mesto pa zravnati z zemljo. Po podatkih zgodovinarjev je blokada terjala življenja približno 1,2 milijona ljudi.