Predsednik uprave hrvaške Ine po finančni aferi ponudil odstop

Gospodarstvo 07. Sep 202213:57 0 komentarjev
ina
PROFIMEDIA

Po tem, ko je hrvaški premier Andrej Plenković zaradi oškodovanja Ine zahteval zamenjavo celotne uprave, je svoj odstop ponudil predsednik uprave Sandor Fasimon, pišejo hrvaški mediji.

Predsednik uprave Ine Sandor Fasimon je ponudil svoj odstop, piše hrvaški Index.

“Kljub dejstvu, da ni bil vpleten v nobeno od nezakonitih dejanj, ki so se nedavno pojavila okoli Ine, je gospod Sandor Fasimon ponudil odstop s položaja predsednika uprave Ine. G. Fasimon je izjavil, da kot predsednik družbi je odgovoren in čuti moralno obvezo do vseh dejavnosti družbe, ne glede na potrebno skrbnost,” piše v obvestilu Ine.

Dodajajo, da bo Fasimon še naprej opravljal funkcijo predsednika uprave Ine do imenovanja njegovega naslednika. Odstop celotne uprave Ine je konec avgusta sicer zahteval tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Vrh Ine se je znašel v središču kriminalističnih preiskav. Policija je namreč konec avgusta pridržala več ljudi zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja. Med osumljenimi pa je tudi eden od direktorjev podjetja. Po poročanju hrvaških medijev je gre za direktorja oddelka Ine za naravni plin Damirja Škugorja, sicer tudi člana HDZ, njegovega očeta Daneta Škugorja, lastnika podjetja OMS upravljanje Gorana Husića in Josipa Šurjaka ter predsednico uprave družbe Plinara istočne Slavonije Marijo Ratkić.

Osumljeni naj bi se dogovorili, da Ina prek družbe Plinara istočne Slavonije podjetju OMS upravljanje prodaja plin po netržno nizkih cenah, 19,46 evra na megavatno uro, to pa ga je prodajalo naprej v tujino po 210 evrov na megavatno uro. Preiskovalci sumijo, da škoda za Ino presega milijardo kun.

“Bil sem izjemno šokiran, ko sem izvedel za dejanja Damirja Škugorja in njegovih sodelavcev. Ina je v zadnjih desetih letih prehodila dolgo pot, z roba stečaja smo prišli do finančne stabilnosti, v procesu smo uresničitev največje industrijske investicije v zgodovini države z izgradnjo predelovalnice težkih ostankov v Rafineriji nafte Reka. Škugorjeva dejanja so vredna prezira in ne predstavljajo identitete Ine. To ni Ina, to nismo mi,” je še dejal Fasimon. V izjavi za medije so zapisali še, da tudi v podjetju poteka interna preiskava.

Večinska lastnika Ine sta hrvaška država in madžarska energetska družba Mol. Prva ima v lasti 45-odstotni delež, druga pa 49,1-odstotnega. Plenković je že leta 2016 napovedal, da bo vlada odkupila delež Mola v Ini, vendar postopek odkupa še vedno traja, potem ko je hrvaška vlada lani začasno zaustavila odkup delnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!