Predsednik Vučić: Cilj odločitve Kosova je etnično čiščenje kosovskih Srbov

Svet 02. Feb 202418:25 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal sklic izredne seje Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah na Kosovu. Odločitev Prištine o ukinitvi dinarja je obsodil kot "doslej najhujši udarec in grožnjo s pregonom in izgonom Srbov".

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dan po prepovedi plačil s srbskimi dinarji na Kosovu tamkajšnjim Srbom danes zagotovil, da ne bodo oškodovani. Napovedal je, da bo zaradi ukinitve plačilnega prometa s Srbijo v ponedeljek zahteval sklic nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah na Kosovu.

Vučić je na novinarski konferenci v Beogradu kosovskim Srbom zagotovil, da bo Srbija storila vse, da bodo prejemali svoje prihodke in dodal, da so preko banke Poštanska štedionica do poldneva za njihove plače, pokojnine in socialne dodatke nakazali pet milijonov evrov, tretjino od skupno 22 milijonov evrov, kolikor jih namenijo na mesec. V ponedeljek bodo nakazali še več denarja preko britanskega podjetja Hemersion, je napovedal.

Zagotovil je, da bodo pozorno spremljali razmere in dnevno sprejemali odločitve, da ne bi bili oškodovani.

Odločitev kosovskega premierja Albina Kurtija o ukinitvi dinarja je obsodil kot “doslej najhujši udarec in grožnjo s pregonom in izgonom Srbov”. Prepričan je, da je njen cilj etnično čiščenje srbskih prebivalcev.

“Srbija ima pravico do financiranja tamkajšnjega zdravstva, pokojnin in drugega”

Po njegovih besedah na Kosovu od Beograda plačo prejema skoraj 32.000 zaposlenih, pokojnine pa okoli 30.000 upokojencev. Skoraj 32.000 kosovskih Srbov pa prejema socialne dodatke, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Izpostavil je, da ima Srbija, za katero je Kosovo del države, pravico do financiranja tamkajšnjega zdravstva, pokojnin in drugega.

Na podlagi uredbe kosovske centralne banke (CBK) je postal evro v četrtek edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, kar pomeni, da ni več mogoč plačilni promet v srbskih dinarjih. To je razburilo predvsem Beograd, saj v srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v dinarjih. V dinarjih izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Pod mednarodnim pritiskom je sicer Priština sporočila, da kršenja uredbe na začetku še ne bodo kaznovali. Namesto tega bodo obveščali prebivalce, vlada pa bo poskrbela, da posamezniki ne bodo oškodovani. Ni pa ugodila pozivom Evropske unije in ZDA, naj preloži začetek izvajanja uredbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!