Predstavniški dom poskuša prisiliti Bidna, naj Izraelu še naprej pošilja bombe

Svet 17. Maj 202407:42 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona, s katerim želi predsednika države Joeja Bidna prisiliti, da v celoti nadaljuje dobavo orožja Izraelu.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 224 glasovi proti 187 potrdil predlog zakona, s katerim želi prisiliti predsednika Joeja Bidna, da v celoti nadaljuje dobavo orožja Izraelu. Republikanci so se s tem odzvali na odločitev Bidnove vlade o ustavitvi pošiljanja velikih bomb v upanju, da preprečijo napad na Rafo na jugu Gaze.

Bidnova vlada je ta mesec v želji, da bi Izrael odvrnila od ofenzive na Rafo, začasno ustavila pošiljko 3.500 bomb, od katerih so nekatere težke tudi do tisoč kilogramov in lahko na gosto naseljenih območjih ubijejo na stotine ljudi. Republikanci so bili ogorčeni, Bidna pa obtožili, da je zapustil najbližjega zaveznika ZDA na Bližnjem vzhodu.

Bela hiša in demokrati so bili proti predlogu zakona, ki pa ga je vseeno podprlo 16 demokratskih članov kongresa. Biden je napovedal veto, če morda podoben predlog potrdi tudi senat, kar pa je malo verjetno.

Republikanci trdijo, da Biden ne sme kritizirati, kako Izrael uporablja ameriško orožje in strelivo.

Demokrati pa odgovarjajo, da so bili republikanci tisti, ki so več mesecev ovirali potrditev pomoči Izraelu in Ukrajini in se sprenevedajo, ker jim to pomaga nabirati politične točke.

Med vojno v Gazi so izraelske sile ubile več kot 35.000 Palestincev, a obe glavni ameriški politični stranki še naprej podpirata Izrael. Ta podpora sproža proteste levice in mladih v ZDA. Bidna in druge politike na njihovih dogodkih tako redno pričakajo protestniki, ki jih obtožujejo sodelovanja pri genocidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!