Premier Golob se bo na Cipru udeležil srečanja voditeljev sredozemskih članic EU

Svet 11. Okt 202406:22 1 komentar
Robert Golob
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Premier Robert Golob se bo na Cipru udeležil srečanja voditeljev sredozemskih držav članic EU v formatu Med9, glavne teme pa bodo razmere na Bližnjem vzhodu, migracije in prioritetne politike EU v Sredozemlju.

Srečanja se bodo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP z izjemo portugalskega premierja Luisa Montenegra udeležili voditelji vseh devetih držav članic neformalne skupine, ki jo poleg Slovenije in Portugalske sestavljajo še Francija, Italija, Španija, Grčija, Ciper, Malta in Hrvaška. Prav tako se jim bosta pridružila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in jordanski kralj Abdulah II.

Ena glavnih tem zasedanja bodo razmere na Bližnjem vzhodu, kjer se nadaljujejo izraelski napadi na Gazo in na Libanon, ob tem pa skrbi povzroča tudi nasilje izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu in grožnja izbruha širšega konflikta. Na to temo bodo voditelji razpravljali tudi z jordanskim kraljem Abdulahom, sledila bo še razprava o odnosih med EU in Jordanijo.

Govor bo tudi o migracijah, saj se z izzivi na tem področju soočajo praktično vse članice skupine Med9. Ta tema bo po navedbah AFP v ospredju tudi prihodnji teden na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, kjer naj bi voditelji med drugim razpravljali o krepitvi nadzora na zunanjih mejah EU.

Voditelji skupine Med9 bodo srečanje na Cipru sklenili z razpravo o prioritetah v novem mandatu Evropske komisije in o možnostih okrepljenega delovanja skupine na področjih, kjer imajo sredozemske članice EU sorodna stališča, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Gre za četrto zasedanje na tej ravni, ki se ga bo udeležila Slovenija, odkar se je leta 2021 formalno pridružila skupini Med9. Golob se bo pred začetkom zasedanja predvidoma sestal z jordanskim kraljem, v soboto pa ima na programu še dvostransko srečanje s ciprskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje