Premier Orban: Osnova naše zunanje politike je sklepanje prijateljstev

Svet 23. Feb 202414:06 0 komentarjev
Orban in Kristersson
Foto: PROFIMEDIA

Madžarski parlament bo glasoval o vstopu Švedske v zvezo Nato, je od obisku švedskega premierja v Budimpešti napovedal madžarski premier Viktor Orban.

Madžarska bo od Švedske kupila štiri bojna letala gripen, je ob obisku švedskega premierja Ulfa Kristerssona v Budimpešti dejal madžarski voditelj Viktor Orban. Premierja sta potrdila sodelovanje med državama na področju obrambe, Orban pa je napovedal še, da bo madžarski parlament v ponedeljek glasoval o vstopu Švedske v zvezo Nato.

“Danes smo se dogovorili, da bomo floto madžarskih sil dopolnili s štirimi letali gripen,” je po pogovorih v Budimpešti na skupni novinarski konferenci s Kristerssonom dejal Orban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska vojska že uporablja 14 bojnih letal gripen JAS-39, ki jih izdeluje švedsko podjetje Saab AB. Najela jih je na podlagi pogodbe, podpisane leta 2001, ki je bila doslej dvakrat podaljšana, navaja AFP. Sedaj bo floti dodala še štiri letala, ki pa očitno ne bodo najeta, temveč kupljena.

Švedska vlada je že pred današnjim srečanjem napovedala, da bosta Orban in Kristersson v madžarski prestolnici razpravljala o krepitvi “sodelovanja na področju obrambne in varnostne politike”. Orban pa je danes pred srečanjem s švedskim kolegom dejal, da bosta “razrešila nekaj odprtih vprašanj na področju obrambe”

“Madžarski parlament bo sprejel potrebne odločitve”

Madžarska je edina članica Nata, ki doslej še ni ratificirala pristopa Švedske k zavezništvu. Obisk švedskega premierja na Madžarskem pa je bil eden od pogojev oblasti v Budimpešti za to, da bo o tem glasoval madžarski parlament.

Premierja Švedske in Madžarske sta poudarila, da morata njuni državi tesneje sodelovati v tistih točkah, glede katerih obstaja soglasje, in sprejeti, da lahko pride tudi do razlik v mnenjih. “Pogovor je bil konstruktiven. Obe državi sta članici EU, kmalu pa bomo tudi zavezniki v zvezi Nato,” je ob tem dejal Kristersson.

“Osnova madžarske zunanje politike je sklepanje prijateljstev, četudi to ni vedno vidno,” je danes še dejal Orban, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Napovedal je, da se bo madžarski parlament v ponedeljek sestal in “sprejel potrebne odločitve”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!