Premiki na evropskem parketu: ustanovljeni so Patrioti za Evropo

Svet 30. Jun 202413:53 3 komentarji
Foto: Orbán Viktor/X

Madžarski premier in vodja stranke Fidesz Viktor Orban je skupaj z vodjo avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbertom Kicklom in nekdanjim češkim premierjem ter vodjo stranke Ano Andrejem Babišem ustanovil novo desno politično skupino, ki pa za zagon uradnega delovanja potrebuje predstavnike še iz štirih držav. Poimenovali so se Patrioti za Evropo.

“Politične spremembe v Evropi so se začele! Danes smo ustanovili novo politično skupino z Andrejem Babišem in in Herbertom Kicklom,” je na družbenem omrežju X sporočil madžarski premier Viktor Orban in dodal, da si Evropejci želijo le tri stvari: mir, red in razvoj, sedanja bruseljska elita pa da jim trenutno ponuja le vojno, migracije in stagnacijo.

“V teh razmerah je naša dolžnost, da uveljavimo voljo volilcev. Danes so moči združile tri politične stranke: najmočnejša avstrijska stranka, najmočnejša češka stranka in najmočnejša madžarska stranka. Naš cilj je postati najmočnejša desničarska skupina v evropski politiki,” je zapisal ter objavo pospremil s ključnikom “Patrioti za Evropo”, kot imenuje novoustanovljeno zavezništvo v Evropskem parlamentu.

Manifest so podpisali na Dunaju, njihove stranke pa so tako ustanovne članice politične skupine, za katero prvopodpisani voditelji verjamejo, da bo postala tudi prevladujoča desno usmerjena skupina v Evropskem parlamentu.

“Zavezništvo je mišljeno kot raketa”

Madžarski premier Orban je sicer na Dunaj odpotoval le dan pred tem, ko bo Madžarska za šest mesecev prevzela predsedovanje Svetu EU.

Vodja Svobodnjakov (avst. Freiheitliche Partei Österreichs oz. FPÖ) Kickl, ki je bil dolga leta v senci svojih precej bolj karizmatičnih predhodnikov, Jörga Haiderja in Heinz-Christiana Stracheja, nato pa se je tik pred evropskimi volitvami znašel v preiskavi zaradi suma korupcije pri oglaševanju, je zavezništvo opisal kot nosilno raketo in izrazil prepričanje, da se mu bodo v prihodnjih dneh pridružile še druge stranke.

“To zavezništvo je mišljeno kot raketa, ki bo pritegnila druge stranke na evropski ravni, da združijo moči in zagotovijo Evropi boljšo prihodnost,” je o “novem patriotskem zavezništvu” dejal Kickl.

“Danes smo ustanovili novo frakcijo v Evropskem parlamentu, Patrioti za Evropo. Evropsko politiko bomo spremenili tako, da bo spet služila narodom in našim ljudem,” pa je na družbenem omrežju X sporočil nekdanji češki premier Babiš. “Raje bomo imeli nacionalno suverenost kot federalizem, svobodo kot red in mir kot vojno,” je ob tem še dodal nekdanji predsednik vlade, ki je na zadnjih predsedniških volitvah na Češkem priznal poraz proti upokojenemu generalu Petru Pavlu.

Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

Vsi trije voditelji velik poudarek namenjajo boju proti nezakonitemu priseljevanju ter prenosu več pristojnosti iz Bruslja nazaj na posamezne države članice. Vse tri stranke so tudi prorusko usmerjene ter ne podpirajo oboroževanja Ukrajine v boju zoper Rusijo. Na nedavnih evropskih volitvah pa so vse tri v svojih državah tudi slavile.

Orban si je s 44,82-odstotno podporo priboril enajst sedežev v Evropskem parlamentu, Kicklovi Svobodnjaki s 25,4-odstotno podporo šest, Babiševia stranka pa s 26,14-odstotno podporo sedem sedežev. V novem 720-članskem Evropskem parlamentu imajo torej 24 evroposlancev.

FPÖ je bila pred tem članica evroskeptične skupine Identiteta in demokracija (ID), Babiševa stranka Ano pa je prav pred dobrim tednom dni izstopila iz skupine evropskih liberalcev Renew. Fidesz v zadnjem času ni bil del nobene politične skupine, iz EPP so, kot je znano, zaradi dalj časa trajajočih sporov o vladavini prava na Madžarskem, izstopili.

Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj bosta sklenili Italija in Slovenija?

Za ustanovitev parlamentarne skupine je sicer potrebnih 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic EU, torej bi potrebovali predstavnike vsaj še iz štirih drugih članic, piše STA. Rok za oblikovanje skupine je do 4. julija, Evropski parlament pa bo uradno konstituiran 16. julija.

Eno ključnih vprašanj, ki za zdaj ostaja odprto, pa je, ali se bo novoustanovljenemu zavezništvu pridružila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni ali bo skupaj z 22 poslanci stranke Bratje Italije (it. Fratelli d’Italia) ostala v desni politični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Tuji mediji so med strankami, ki naj bi bile povabljene k sodelovanju, omenjali tudi slovensko opozicijsko stranko SDS, a je evroposlanka Romana Tomc, ki bo v novem mandatu podpredsednica skupine EPP, to v sredo na družbenem omrežju X označila za lažne novice.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v četrtek v Bruslju na vprašanje STA, ali bi lahko SDS zapustila EPP, če bo ta znova oblikovala koalicijo s socialisti in liberalci, odgovoril, da “so na mizi vse možnosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje