Presenetil sodnika: sin ameriškega predsednika priznal utajo davkov

Svet 06. Sep 202407:20 1 komentar
Hunter Biden
Hunter Biden hodi s sodišča (Foto: PROFIMEDIA)

Sin ameriškega predsednika Hunter Biden je v četrtek na zveznem sodišču v Kaliforniji priznal krivdo za utajo davkov, s čimer je presenetil tako sodnika kot zvezne tožilce, poročajo ameriški mediji.

Sin predsednika ZDA Hunter Biden je na sodišču priznal utajo davkov.

Sodnik mu bo kazen izrekel 16. decembra, grozi pa mu do 17 let zaporne kazni, čeprav je davke, ki jih je sprva utajil, že plačal za nazaj z obrestmi.

Hunter Biden je sprva skušal priznati krivdo za dejanja, ki mu jih očita obtožnica v devetih točkah, hkrati pa javno vztrajati pri svoji nedolžnosti. Tožilci so to možnost zavrnili in Biden je na koncu enostavno priznal krivdo za vse.

Predsednik Joe Biden je že prej povedal, da sina ne bo pomilostil, če bo obsojen za kazniva dejanja. Analitiki sicer ugibajo, da mu večina Američanov ne bo zamerila, če bo prelomil obljubo. Med drugim zato, ker se podobni primeri utaje davkov končajo brez zaporne in sodnega procesa, če obtoženec poplača ves dolg za nazaj, kar je Hunter Biden storil.

Priznanja se je zgodilo tik pred začetkom izbire porote na zveznem sodišču v Los Angelesu za letos že drugi sodni proces proti predsednikovemu sinu.

Hunter Biden
Hunter Biden hodi s sodišča (Foto: PROFIMEDIA)

54-letnega Hunterja Bidna so v Los Angelesu obtožili, da je od leta 2016 do leta 2020 utajil 1,4 milijona dolarjev davkov. Denar naj bi med drugim porabil za droge, po rehabilitaciji zaradi odvisnosti pa je davkariji plačal dva milijona dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje