Pretoplo morje znova pobelilo koralni greben

Svet 25. Mar 202219:38 0 komentarjev
korale, veliki koralni greben
Profimedia

Svetovno znanemu velikemu koralnemu grebenu težave znova povzročajo visoke temperature morja, zaradi katerih korale izločajo alge, ki jim dajejo barvo. Avstralski strokovnjaki te dni spremljajo četrti množični primer beljenja koral v zadnjih šestih letih.

Avstralski veliki koralni greben se ponovno sooča z množičnim beljenjem koral, so potrdili v avstralski agenciji, ki skrbi za greben. Gre za četrti množični primer beljenja v zadnjih šestih letih.

Beljenje koral navadno povzročijo višje temperature morja. Sprememba v temperaturi korale zmoti do te mere, da začnejo izločati alge, ki jim dajejo značilno barvo. Čeprav korale zaradi te spremembe doživijo močno toplotno obremenitev, še ni gotovo, da bodo tudi odmrle. Če se razmere v morju izboljšajo, si lahko korale opomorejo.

Glavni krivec za ta pojav so previsoke temperature morja. Kot je v današnjem poročilu zapisala avstralska vladna agencija, se je morje zvečer sicer ohladilo in je njegova temperatura zgolj slabe pol stopinje Celzija nad povprečjem. Vendar naj bi po meteorološki napovedi temperatura morja po večini koralnega grebena ostala med stopinjo ter stopinjo in pol Celzija nad povprečjem. Takšne razmere v Avstraliji pričakujejo do konca meseca, aprila pa naj bi temperatura nekoliko padla.

Skrb zbuja predvsem dejstvo, da je temperatura narasla med vremenskim pojavom La Niña, ki državi prinaša hladnejše vreme.

Beljenje velikega koralnega grebena je odvisno od obsega toplotne obremenitve. Intenzivnost beljenja koral pa je odvisna tudi od lokacije, tipa koral, globine in morskih tokov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!