Pretresljivi prizori iz Hrvaške: toča usodna za celotne družine štorkelj

Svet 03. Jul 202415:23 0 komentarjev
Mrtve štorklje
Močno neurje s točo je bilo usodno za štorklje, ki so varovale svoje mladiče in se zato niso imele kam skriti. Na lesenih stebrih in dimnikih v Bošnjacih je verjetno okoli dvajset gnezd štorkelj, na vsakem tretjem ali četrtem pa pretresljivi prizori. (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/BOBO)

Hudo neurje s točo, ki je v ponedeljek zajelo številne države Balkana, je povzročilo veliko materialne škode. Poleg prizorov močno poškodovanih stavb, infrastrukture in ostale lastnine pa iz Hrvaške prihajajo tudi pretresljivi prizori poginulih štorkelj v gnezdu, v katerih so odrasle ptice skušale zaščititi mladiče.

Nalivi, debela toča in močan veter so v ponedeljek zajeli tudi Balkan. Severovzhod Hrvaške je prizadela debela toča, ki je razbijala strehe, rolete in okna. Tudi v Srbiji je padala toča, nalivi pa so ulice spremenili v manjše reke deroče meteorne vode, udar strele je v Smederevu v eni od hiš zanetil požar.

Poleg velike materialne škode na zgradbah in drugi infrastrukturi je nevihta s točo močno prizadela tudi živali, predvsem štorklje, ki v tem obdobju mladiče pripravljajo, da bodo sredi avgusta zapustili gnezda.

Iz Hrvaške tako prihajajo pretresljivi prizori družin štorkelj, ki jih je v gnezdu do smrti potolkla debela toča. Na lesenih stebrih in dimnikih v hrvaških Bošnjacih, kjer imajo okoli dvajset gnezd, so denimo v približno petini vseh gnezd našli poginule štorklje. Veliko poginulih odraslih štorkelj, ki jim ni uspelo najti varnega zavetja, je bilo tudi na tleh.

Pozivi k pomoči pri reševanju ptic

Organizacije za zaščito živali so zato že ponudile pomoč pri reševanju preživelih štorkelj, katerih gnezda so marsikje popolnoma uničena. Ob tem so pozvali lokalne skupnosti, da s skupnimi močmi pomagajo pri reševanju teh nesrečnih ptic.

Iz Črne gore poročajo, da je bila v mestu Žabljak strela usodna tudi za pet krav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!