Preverite, ali bi opravili test za agenta FBI: reši ga le malo prijavljenih

Kako postati agent FBI
Foto: Profimedia

Pridobitev statusa agenta FBI ni enostavna naloga, saj zahteva predanost, trud in odlične sposobnosti. Po statističnih podatkih je sprejetih manj kot pet odstotkov prijavljenih. Tisti, ki uspešno prestanejo vse preizkuse, pa imajo priložnost postati del elitnega tima, ki se ukvarja z najzahtevnejšimi kriminalnimi primeri in nalogami v Združenih državah Amerike. Rešite kviz na koncu članka.

Vstopiti v vrste FBI (Zveznega preiskovalnega urada) velja za eno najbolj zahtevnih in prestižnih karier v policijskih in preiskovalnih krogih na svetu.

Pot do agenta FBI je zaznamovana s strogo izbranimi postopki in zahtevnimi testi, ki zajemajo fizično pripravljenost in intelektualne sposobnosti.

Kandidati morajo prestati številne preizkušnje, če želijo postati del enega najprepoznavnejših preiskovalnih organov na svetu.

Prva stopnja na poti do agenta FBI vključuje pridobitev ustrezne izobrazbe in delovnih izkušenj. Večina kandidatov ima vsaj štiri leta univerzitetne izobrazbe, vendar so sprejeti tudi posamezniki z delovnimi izkušnjami v povezanih poklicih, kot sta forenzika ali kriminalistika.

Fizični testi

FBI postavlja visoke standarde za fizično pripravljenost svojih agentov. Kandidati morajo opraviti preizkuse vzdržljivosti, moči in hitrosti, da bi zagotovili, da so sposobni izpolnjevati zahtevne naloge v terenskih razmerah. Testiranje vključuje tek na 1,5 milje oziroma 2,4 kilometra, sprint na 300 metrov, število trebušnjakov v minuti ter maksimalno število dvigov z obema rokama na prečnem drogu ter sklec (časovno neomejeno).

Pisni testi: logika, pismenost in osebnostni testi

Gre za preizkus sposobnosti sklepanja, ki temelji na logiki, zmožnosti razumevanja dejstev in reševanja problemov. Del preizkusa je tudi razumevanje teksta (v angleščini) in izražanja. Psihološki preizkusi so ključni del selekcijskega postopka. Kandidati morajo opraviti oceno osebnosti, intervjuje z usposobljenimi psihologi in testiranje duševnega zdravja. Cilj teh testov je oceniti stabilnost, samokontrolo, odločnost in druge psihološke lastnosti, ki so bistvene za delo v preiskovalnem okolju.

Pogovor z agentom

Po opravljanju pisnega dela sledi pogovor s pravim agentom, na katerem se kandidati podrobneje predstavijo, urad pa na podlagi razgovora oceni tudi kandidatove komunikacijske, organizacijske in vodstvene sposobnosti ter sposobnost delovanja v skupini.

Kandidati, ki uspešno prestanejo vse preizkuse, se nato udeležijo akademije FBI v Quanticu v Virginiji. Tam imajo intenzivno devetmesečno usposabljanje, ki zajema teoretična predavanja, praktične vaje, strelsko usposabljanje in simulacije realnih primerov. Po končanem usposabljanju na akademiji kandidati pridobijo specializacijo na ožjem področju, kot so terorizem, organizirani kriminal, kibernetska varnost, mednarodne preiskave ali kaj drugega.

Bi tudi vi lahko kandidirali? Rešite kviz!

Na uradni strani FBI smo našli brošuro, ki zainteresiranim predstavlja postopek izbora za agenta FBI in v kateri so zapisani tudi primeri vprašanj, podobnih tistim, ki jih kandidati dobijo v resnici.

Izbrali smo pet vprašanj, vi pa lahko preverite, ali ste iz pravega testa za agenta svetovno znanega preiskovalnega urada.

Loading…

Če ste test uspešno rešili, vam čestitamo.

Žal pa se najverjetneje izbora za agenta FBI ne boste mogli udeležiti. To je dovoljeno le državljanom ZDA, starim najmanj 23 let in ki ob morebitnem imenovanju za agenta še ne bodo dopolnili 37 let (možne so tudi izjeme). Upamo pa, da ste z rezultati našega testa zadovoljni ali pa da ste se vsaj malo zabavali in morda celo kaj novega naučili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje