Pri Šolti ujeli “vampirsko ribo” (VIDEO)

Svet 29. Apr 202313:24 0 komentarjev
morski piškur
PROFIMEDIA

Pred dnevi se je pri Šolti v mrežo ujela "vampirska riba" oziroma morski piškur. Ta živi fosil lahko v dolžino zraste tudi do 90 centimetrov, prehranjuje pa se tako, da z množico zob predre kožo in se prisesa na gostitelja.

Morski piškur je zajedalska vrsta piškurjev in je stalni prebivalec Jadranskega morja.

Gre za živi fosil in se od prednikov izpred 360 milijonov let ne razlikuje prav veliko, piše na spletni strani pulskega akvarija. V dolžino lahko zraste tudi do 90 centimetrov, njegov hrbet je rjave, sive ali pa črne barve, medtem ko je trebuh obarvan v belo ali sivo.

Življenjski cikel morskega piškurja se ne začne v morju, temveč v sladkih vodah, kjer se po več letih ličinke preobrazijo, odplavajo v morje, tam pa se začnejo prehranjevati tako, da se prisesajo na ribo.

Na gostitelja se piškur prisesa s pomočjo ust, ki so tudi sicer ves čas odprta. Kožo predre s številnimi zobmi in jezikom, ki je oblikovan prav posebej za prediranje kože. V kri gostitelja pri tem izloči posebno snov, ki preprečuje, da bi se kri zgostila. Morski piškur ni izbirčen in kri sesa številnim vrstam rib, ki pa običajno zaradi izgube krvi ali okužbe poginejo. V času prehranjevanja jih ubije tudi za 18 kilogramov, pojasnjujejo v Akvariju Pula.

Po enem letu krvave gostije se morski piškur vrne nazaj v sladko vodo, se drsti, izleže ikre in pogine.

Posnetek nenavadnega ulova pri Šolti je na spletu delil Morski TV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!