Pri sosedih se ob obali širi strupeni ognjeni črv, ki lahko povzroča nevšečnosti

Svet 22. Jun 202411:24 0 komentarjev
ognjeni črv
Foto: PROFIMEDIA

Hermodice carunculata, znan kot vermocane ali ognjeni črv, je morski črv, natančneje mnogoščetinec. Je mesojeda vrsta, ki jo večinoma najdemo na skalnatem morskem dnu, lahko pa tudi na pesku in v travi. V Italiji nanj naletijo vse pogosteje. Kako nevaren je?

Ob italijanski obali se zaradi vročinskih valov in višjih temperatur v morju širi ognjeni črv, ki bi lahko povzročal nevšečnosti turistom.

Med najbolj prizadetimi so obale na jugu Italije, med drugim na Siciliji, v Apuliji, Kampaniji in Kalabriji. Nedavno je italijanski Nacionalni inštitut za oceanografijo in geofiziko (OGS) s sedežem v Trstu opozoril domačine in turiste pred do 30 centimetrov dolgim morskim črvom. Kopalci naj se v primeru, da opazijo ognjenega črva, tega ne dotikajo in naj bodo pri vstopu v vodo previdnejši, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala Michela D’Alessandro z OGS.

Hude nevarnosti za kopalce pisani ognjeni črv sicer ne predstavlja. Stik z belimi čopki in ščetinami je sicer zelo boleč, smrtno nevaren pa je predvsem za alergike. V stiku z njim lahko kožo prodrejo ščetine, ki se pogosto zlomijo, zato jih je težko odstraniti. V teh ščetinah pa so strupeni izločki, ki povzročijo pekoč občutek, srbenje in otrplost. V redkih primerih povzročijo tudi omotico ali slabost.

Po podatkih Italijanskega nacionalnega inštituta za oceanografijo so vermocane v Sredozemlju našli že pred mnogimi leti, prve sledi pa so našli okoli leta 1800 v Katanijskem zalivu. Danes se je njihova številčnost, verjetno zaradi segrevanja voda, tako povečala, da so postali problem zlasti za ribiško industrijo.

V preteklih letih so jih opazili tudi na vzhodni obali Jadranskega morja, med drugim v morju ob otokih Korčula, Mljet in Brač. Letos pa so ga med drugim opazili v Črni gori.

Ognjeni črv
Foto: PROFIMEDIA

Kot je za STA pojasnila znanstvena sodelavka Nacionalnega inštituta za biologijo Valentina Pitacco, ognjeni črv ni tujerodna vrsta in je prisotna v Sredozemskem morju. Običajno živi južneje, a se po vsej verjetnosti zaradi globalnega segrevanja seli proti severu. Po dosedanjih podatkih pri nas ognjenega črva še ni, je zagotovila.

Prehranjujejo se z ribami in morskimi zvezdami. Sovražnikov nimajo, ob tem pa so sposobni samoregeneracije. Težave povzročajo zlasti ribičem, ki lahko najdejo velike množice črvov v svojih mrežah in na ribiškem orodju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!