Pričakovan razplet regionalnih volitev: zmaga se obeta Putinovim kandidatom

Svet 10. Sep 202320:21 5 komentarjev
Regionalne volitve v Rusiji
PROFIMEDIA

Po Rusiji potekajo regionalne volitve, na katerih se obeta zmaga kandidatov stranke Enotna Rusija. Gre za stanko, ki podpira predsednika Vladimirja Putina. Volitve potekajo tudi na zasedenih območjih Ukrajine, opazovalci pa poročajo tudi o kupovanju glasov in ustrahovanjih.

Na regionalnih volitvah v Rusiji, ki potekajo tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini, se zmaga obeta stranki Enotna Rusija, ki podpira predsednika države Vladimirja Putina, je danes sporočila ruska centralna volilna komisija.

Med drugim so danes volili novega župana v Moskvi, kjer se ponovna izvolitev obeta članu Enotne Rusije Sergeju Sobjaninu. Poleg tega so volivci izbirali guvernerje v 22 regijah in člane 16 regionalnih parlamentov, tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini – na Krimu, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, ter v regijah Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, ki si jih je Rusija enostransko priključila septembra lani, čeprav jih ne nadzira v celoti.

Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, naj bi Enotna Rusija po delnih uradnih izidih dobila 80-odstotno podporo v zasedeni regiji Zaporožje, 74-odstotno v regiji Herson, 75-odstotno v Lugansku in 79-odstotno v Donecku.

Volitve so marsikje potekale že v petek in soboto, glas je bilo ponekod mogoče oddati tudi prek spleta, za kar se je v soboto odločil tudi ruski predsednik Vladimir Putin in pozval k udeležbi na volitvah.

Opazovalci volitev opozarjajo, da te v Rusiji še nikoli niso bile tako nesvobodne kot tokrat. Po navedbah neodvisne organizacije za spremljanje volitev Golos v državnih institucijah denimo nadrejeni odkrito pozivajo zaposlene, naj glasujejo za kandidate Enotne Rusije. Obenem jih državni mediji vseskozi hvalijo, kampanje pa ob odsotnosti resne opozicije tako skorajda ne potrebujejo.

Neodvisni volilni opazovalci so že v soboto poročali tudi o številnih kršitvah na voliščih – od kupovanja glasov do ustrahovanja opazovalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje