Princ Harry razkril, kaj je bilo odločilno za razkol med člani kraljeve družine

Magazin 24. Jul 202419:36 0 komentarjev
Princ Harry
Princ Harry meni, da je bila tožba proti tabloidom usodna za razkol v odnosu med njim in ostalim delom kraljeve družine. (Foto: Toby Melvill/REUTERS)

Princ Harry je v novem dokumentarnem filmu britanske televizije ITV dejal, da je bila za razkol med njim in ostalimi člani britanske kraljeve družine usodna odločitev o tožbi zoper tabloide.

Odnos med britansko kraljevo družino in princem Harryjem je že leta zaostren. Skupaj s soprogo Meghan Markle sta leta 2020 – dve leti po poroki, ki jo je spremljal ves svet – opustila kraljeve dolžnosti, zapustila Veliko Britanijo in se preselila v Kalifornijo.

Odnosi znotraj kraljeve družine so bili napeti že pred tem. A kot je zdaj za dokumentarni film Tabloidi na sojenju (ang. Tabloids on trail) britanske televizije ITV povedal princ, je bil glavni sprožilec za poslabšanje odnosov njegova odločitev, da se je odločil za sprožitev sodnega postopka proti nekaterim tabloidnim medijem. “To je nedvomno osrednji del razkola,” je dejal.

“Zelo jasen sem bil, da je to nekaj, kar je treba storiti. Lepo bi bilo, če bi se tega lotili skupaj – kot družina. Prepričan sem, da so to s položaja služenja javnosti stvari, ki bi ji morali početi za višje dobro. A kot veste, to počnem iz lastnih razlogov,” je poudaril Harry. Kot je že povedal v enem od preteklih intervjujev, mu je njegov oče kralj Karel III. pred tem dejal, da je boj s tabloidi “samomorilska misija”.

Britanski princ Harry s soprogo Meghan Markle
Britanski princ Harry s soprogo Meghan Markle (Foto: PROFIMEDIA)

Je bila žrtev vdorov v telefon tudi pokojna princesa Diana?

Ob tem je v dokumentarnem filmu prvič spregovoril tudi o decembrski odločitvi britanskega sodišča, ki je novinarjem časopisne hiše Mirror Group Newspaper zaradi nezakonitega vdiranja v telefon in zbiranja informacij naložilo izplačilo dobrih 164 tisoč evrov odškodnine.

Harry je tožil izdajatelja tabloidov Daily Mirror, Sunday Mirror in Sunday People, saj naj bi njihovi novinarji od leta 1996 napisali več kot 140 zgodb o njem, do informacij pa naj bi se dokopali na nezakonit način. Sodišče je pod drobnogled vzelo 33 novinarskih prispevkov in pri 15 ugotovilo, da so nastali z nedovoljenim načinom zbiranja informacij, med katere sodi tudi vdiranje v telefone.

Po Harryjevem mnenju obstaja možnost, da je bila žrtev vdorov v telefon tudi njegova pokojna mati princesa Diana.

Princesa Diana, princ William in Harry
Princesa Diana s svojima sinovoma princem Williamom in princem Harryjem (Foto: PROFIMEDIA)

Celoten dokumentarec še ni objavljen. Prvič ga bodo predvajali v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!