Tabloidi morajo zaradi vdiranja v telefon princu Harryju plačati odškodnino

Svet 15. Dec 202313:07 > 14:24 0 komentarjev
Harry
Foto: PROFIMEDIA

Izdajatelj britanskih tabloidov bo moral princu Harryju plačati odškodnino, je odločilo sodišče. Kot je razsodilo, so novinarji več prispevkov o princu napisali na podlagi informacij, ki so jih pridobili z vdiranjem v njegov telefon.

Britansko sodišče je razsodilo, da so novinarji časopisne hiše Mirror Group Newspapers princu Harryju vdirali v telefon. Kot poroča Reuters, mu bodo morali zaradi nezakonitega zbiranja informacij izplačati dobrih 164 tisoč evrov odškodnine.

Harry je tožil izdajatelja tabloidov Daily Mirror, Sunday Mirror in Sunday People, saj naj bi njihovi novinarji od leta 1996 napisali več kot 140 zgodb o njem, do informacij pa naj bi se dokopali na nezakonit način. Sodišče je pod drobnogled vzelo 33 novinarskih prispevkov in pri 15 ugotovilo, da so nastali z nedovoljenim načinom zbiranja informacij, med katere sodi tudi vdiranje v telefone, poroča BBC.

“Vojvoda je bil v svojih pričanjih nagnjen k domnevi, da je vse objavljeno rezultat prestrezanja glasovne pošte, saj je bilo v tistem času v skupini Mirror zelo razširjeno vdiranje v telefone,” je dodal sodnik.

Sodišče je poleg tega ugotovilo tudi, da so za vdore novinarjev vedeli tudi uredniki, direktorji in pravni svetovalci tabloidov. Med njimi je bil tudi kontroverzni Piers Morgan, ki je bil takrat urednik Daily Mirrorja.

Prinčevi odvetniki so po sojenju podali izjavo njihovega varovanca, ki se izreka sodbe ni mogel udeležiti. V izjavi je Harry zapisal, da je to velik dan za resnico in odgovornost ter da je sodba razkrila “sistematična in zavržna dejanja”. Princ je po poročanju BBC v izjavi pozval policijo, naj primer dodatno preišče.

Odzvali so se tudi v Mirror Group Newspapers, kjer so sodbo pozdravili in zagotovili, da so se za napake opravičili, prevzeli odgovornost in plačali odškodnino.

Poleg princa so MGN tožili še drugi slavni, med njimi Michael Turner in Nikki Sanderson, ki so bili žrtve domnevnega nezakonitega pridobivanja informacij. Obravnave so se končale junija, med drugim so v sedmih tednih zaslišali nekdanje novinarje, urednike in zasebne preiskovalce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!