Propagandni stroj melje dalje: “srhljiv” silvestrski program na ruski TV

Svet 02. Jan 202316:41 11 komentarjev
silvestrovanje rusija
Julia Davis/Twitter

Med ruskimi novoletnimi napadi na Ukrajino se je na ruski državni televiziji odvijal "srhljiv in nadrealističen" silvestrski program.

Novo leto so Rusi pričakali z nenavadnim program na televiziji. “Oddaja je bila srhljiva in nadrealistična. V občinstvu so sedeli najvidnejši propagandisti Kremlja in to skupaj z gosti iz vojaških vrst, ki so gledalce zagotovo spomnili, da Rusija prav v tem trenutek bombardira ukrajinska mesta in pobija civiliste v sosednjih krajih,” je zapisala ustanoviteljica Russian Media Monitor Julia Davis.

Objavila je več posnetkov, na katerih je mogoče videti izseke iz silvestrske oddaje. Med občinstvom je mogoče opaziti voditeljico Olgo Skabejevo, ki je znana kot “marioneta Vladimirja Putina“. Med nastopajočimi je bil tudi znani pevec Nikolaj Baskov, ki je že nekaj časa na seznamu sankcioniranih zaradi odkrite podpore invaziji na Ukrajino. V občinstvu so sedeli visoki predstavniki ruske vojske, ki so nosili uniforme, na katerih so bila njihova odlikovanja.

“Med rusko novoletno oddajo so na državni televiziji so odkrito nagovorili Zahod in rekli: Če vam je všeč ali ne, Rusija se širi!” je zapisala Davis.

Julia Davis je opozorila še, da so si Rusi v novoletni oddaji drznili prisvojiti ukrajinsko pesem Chervona Ruta. Dodala je, da so bili plesalci, ki so se “neuspešno pretvarjali, da plešejo kot Ukrajinci, groteskno smešni”. Pojasnila je, da je pesem napisal Volodimir Ivasjuk, ki so ga leta 1979 našli obešenega. Okoliščine njegove smrti so opisali kot samomor, bolj verjetno pa je šlo za atentat, ki ga je izvedla sovjetska oblasta, je zapisala.

Posnetki, ki jih je objavila Julia Davis, so že viralni, temu primerno pa je tudi število komentarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje