Po zasedbi Lisičanska je Rusija svoje sile usmerila v Slovjansk in Kramatorsk

Svet 03. Jul 202209:48 > 20:02 9 komentarjev
Lisičansk
Oleksandr Ratushniak/File Photo/REUTERS

Rusija je zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk, je ruskemu predsedniku in vrhovnemu poveljniku ruske vojske Vladimirju Putinu po poročanju ruskih tiskovnih agencij danes sporočil obrambni minister Sergej Šojgu. Ukrajina je rusko zavzetje Lisičanska sprva zanikala, nato pa je ukrajinska vojska sporočila, da so se njene sile iz mesta umaknile. Ruske sile so medtem začele z napadi na Slovjansk in Kramatorsk.

“3. julija 2022 je ruski obrambni minister, general Sergej Šojgu vrhovnemu poveljniku ruskih oboroženih sil Vladimirju Putinu poročal o osvoboditvi Ljudske republike Lugansk,” se glasi izjava obrambnega ministrstva. “Po zaslugi uspešnega bojevanja ruskih oboroženih sil skupaj z enotami Ljudske republike Lugansk smo uspeli vzpostaviti popoln nadzor nad mestom Lisičansk in vrsto bližnjih krajev,” se še glasi uradno sporočilo, ki ga je med drugim povzela ruska tiskovna agencija Tass.

V samo enem dnevu naj bi tako ruskim silam in njihovim separatističnim zaveznikom v Lugansku po lastnih navedbah uspelo zavzeti kar 182 kvadratnih kilometrov ozemlja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med manjšimi kraji v okolici Lisičanska, ki naj bi bili pod ruskim nadzorom, so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bela Hora.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sicer le nekaj minut pred objavo omenjene uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v samo mesto, kjer pa se zdaj še borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen, je poročal britanski BBC.

Ukrajina le priznala padec Lisičanska

Ukrajinska stran je medtem padec Lisičanska sprva zavrnila, nato pa je ukrajinska vojska sporočila, da se je po več tednih silovitih bojev umaknila iz strateško pomembnega mesta. “Nadaljevanje obrambe mesta bi imelo usodne posledice. Da bi zaščitili življenja ukrajinskih branilcev, je bila sprejeta odločitev o umiku,” je v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, zapisala vojska. Obenem je spomnila na veliko premoč ruskih sil tako v številu borcev kot v njihovi opremi in orožju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lisičansk
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Ruske sile v Ukrajini obstreljujejo Slovjansk

Ruske sile obstreljujejo mesto Slovjansk v regiji Donbas, je sporočil župan mesta Vadim Liak. Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil.

Slovjansk ima sicer okoli 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03. Gre za naslednje večje mesto, ki je na poti ruskih sil ob pritisku proti zahodu Donbasa. Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

Rusija Ukrajino obtožila napada na Belgorod

Potem ko so oblasti ruske regije Belgorod davi sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili “ukrajinski nacionalisti”. Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo. Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

Belgorod
Belgorod (Foto: Alexey Stopichev/BelPressa/Handout/REUTERS)

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je pred tem na spletni aplikaciji Telegram zapisal, je v mestu Belgorod z okoli 400.000 prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih. Ubiti naj bi bili najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček.

Ukrajina se na poročila in obtožbe o napadu zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in “karmo” za rusko invazijo, spominja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.