Proruski separatisti zavzeli še eno strateško pomembno mesto v Donbasu

Svet 27. Maj 202212:15 > 15:02 8 komentarjev
Mariupol
Vojaki proruskih separatističnih sil v Mariupolu (PROFIMEDIA)

Proruski separatisti so na vzhodu Ukrajine po lastnih navedbah prevzeli nadzor v mestu Liman, ki je strateško pomembno z vidika dostopa do drugih mest v Donbasu. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo od začetka vojne v mestu Severodoneck ubitih približno 1.500 ljudi. Medtem ko so mirovni pogovori med Kijevom in Moskvo zastali, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da se Ukrajina mora soočiti z realnostjo in prepoznati nujo po pogovoru z ruskim predsednikom.

Proruske separatistične sile so sporočile, da so zavzele ukrajinsko mesto Liman, ki leži na poti do ključnih vzhodnih mest pod nadzorom Kijeva, med drugim do Kramatorska in Slovjanska. “Skupaj z ruskimi silami smo osvobodili in prevzeli popoln nadzor nad 220 naselji, vključno z Limanom,” so na Telegramu zapisali uradniki iz proruske separatistične regije Doneck.

Svetovalec ukrajinske predsednika Oleksij Arestovič je v noči na petek do neke mere potrdil padec Limana. “Glede na neverificirane podatke smo izgubili Liman. Ruska vojska – verifikacija še poteka – ga je osvojila,” je dejal po Reutersovih navedbah. Ukrajinski guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko pa je izjavil, da Liman “v večini nadzirajo ruske sile”, a da so Ukrajinci zavzeli nove utrjene položaje na območju, piše BBC.

Srditi spopadi medtem še naprej potekajo tudi na obrobju Severodonecka, ki velja za eno od zadnjih mest regije Lugansk, ki ga še vedno nadzoruje ukrajinska vojska. Mnogi se bojijo, da bi ukrajinske sile v mestu kmalu lahko obkolili ruski in proruski vojaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo od začetka vojne v mestu ubitih približno 1.500 ljudi. Med njimi so bili tako vojaki kot civilisti, od nekdanjih 130.000 prebivalcev pa jih je v mestu ostala le še desetina, je danes dejal vodja lokalne vojaške uprave Oleksandr Strjuk.

Po njegovih besedah je mesto tarča nenehnega obstreljevanja. 60 odstotkov stanovanjskih objektov naj bi bilo popolnoma uničenih, do 90 odstotkov stavb pa je poškodovanih in bo potrebnih večjih popravil, njegove besede povzema BBC.

Število ubitih raste tudi v pristaniškem mestu Mariupol, ki so ga nedavno prevzele ruske sile. Po navedbah poslanca mestnega sveta Petra Andruščenka so reševalci na območju ene od nekdanjih tovarn našli približno 70 trupel, ki so bila pokopana pod ruševinami.

Volodimir Zelenski
Finska premierka Sanna Marin je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obiskala v Kijevu (Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS)

Zelenski: Ukrajina se mora soočiti z realnostjo in se pogovoriti z ruskim predsednikom

Zaradi okrepljene ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine je predsednik Volodimir Zelenski izjavil, da se boji, da bo v veliki meri regija Donbas opustošena. “Mesta bi bila uničena, ljudje pa ubiti ali ugrabljeni. Gre za očitno politiko genocida,” je še dodal. Zelenski je prav tako komentiral nujnost pogovorov z Moskvo. “Imamo zadeve, ki jih moramo razpravljati z ruskim voditeljem. Ne pravim vam, da si naši ljudje želijo pogovora z njim, a moramo se soočiti z realnostmi, ki jih živimo,” je v nagovoru enemu od indonezijskih mislišč povedal Zelenski.

“Kaj želimo od tega srečanja … Želimo naša življenja nazaj … Želimo zahtevati nazaj življenje suverene države znotraj lastnega ozemlja,” je dejal in dodal, da vse kaže, da Rusija ni pripravljena na resne pogovore o miru. Moskva pa, nasprotno, za nenapredek v pogajanjih krivi Ukrajino. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da ni znano, kaj si Kijev želi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje