Protasevič nastopil na vladni novinarski konferenci

Svet 15. Jun 202108:23 > 08:29 0 komentarjev
Roman Protasevič
Reuters

Beloruski novinar Roman Protasevič se je spet pojavil pred kamerami. Tokrat je nastopil na vladni novinarski konferenci, kjer je povedal, da je Belorusiji povzročil škodo in da zdaj poskuša popraviti situacijo.

Zapri beloruski novinar Roman Protasevič se je v ponedeljek pojavil na novinarski konferenci, kjer je spregovoril ob boku predstavnikov oblasti, ki so pojasnjevali svojo različico preusmeritve Ryanairovega letala 23. maja. Iz posnetka se zdi očitno, da je bil Protasevič tudi v tokratni nastop prisiljen.

Protasevič, ki je v predhodnih nastopih oziroma posnetkih pred kamero priznal očitana kazniva dejanja, med drugim spodbujanje nemirov, je tokrat zatrdil, da je dobrega zdravja in da se počuti odlično. 26-letni opozicijski aktivist je tudi dejal, da ga v zaporu, kjer je od 23. maja, ne mučijo.

Povedal je še, da je Belorusiji povzročil škodo in zdaj poskuša popraviti situacijo. V nagovoru staršem, ki vseskozi pozivajo svetovne voditelje, naj zagotovijo sinovo izpustitev, je sporočil, naj ne skrbita, češ da je z njim vse v redu.

“Prizor iz Kafke”

Že po prvih dveh nastopih so tako njegova družina kot opozicija izražali prepričanje, da govori pod prisilo in njihovi odzivi so tokrat enaki. “Saj je vseeno, kaj govori,” je tvitnil svetovalec opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka. “Ne pozabimo, da je talec,” je zapisal in dodal, da to ni novinarska konferenca, temveč “prizor iz Kafke ali Orwella”.

Roman Protasevič
Reuters

Tudi novinarji, ki so bili na novinarski konferenci, so bili pod vtisom, da Protasevič govori pod prisilo.

Konec maja je aretacija novinarja in njegovega dekleta Sofije Sapege sprožila mednarodno ogorčenje. Oblasti v Minsku so ju prijele po prisilni preusmeritvi Ryanairovega letala na letališče v Minsku.

Beloruske oblasti so sicer v ponedeljek znova zatrjevale, da je temu botrovala grožnja z bombo, a tej različici Zahod v pretežni meri ne verjame in tako EU kot ZDA sta sprejeli že niz sankcij proti režimu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!