Proti Gazi vendarle ladja s pomočjo: “Nepremostljiv izziv na robu uresničitve”

Svet 09. Mar 202410:16 0 komentarjev
Ladja Open Arms
Ladja Open Arms (Foto: @openarms_fund/X)

Ladja, na kateri je 200 ton hrane, naj bi v kratkem izplula iz ciprskega pristanišča Larnak proti obali Gaze. Za zdaj še ni znano, kje bo pristala, da bo tamkajšnje prebivalstvo vendarle prejelo več kot potrebno humanitarno pomoč.

Ladja Open Arms s humanitarno pomočjo naj bi ta konec tedna s Cipra izplula proti Gazi, vendar še vedno ni jasno, kje bo pristala, poroča britanski BBC. Pentagon je v petek sporočil, da bi uresničitev načrta ameriškega predsednika Joeja Bidna za vzpostavitev začasnega pristanišča na obali Gaze lahko trajala do 60 dni.

Ameriška humanitarna organizacija World Central Kitchen je sporočila, da na omenjeno ladjo že nalaga pomoč za Gazo. To naj bi bila prva pošiljka pomoči v okviru pomorskega koridorja, za katerega je Evropska komisija napovedala, da bo odprt ta konec tedna.

Ladja Open Arms z 200 tonami hrane, ki pluje pod špansko zastavo, naj bi izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka in bo potrebovala približno dva do tri dni, da doseže nerazkrito lokacijo ob obali Gaze, je za AP dejal ustanovitelj te organizacije Oscar Camps. Dodal je, da bo zadnja milja potovanja, ki skupaj znaša približno 216 navtičnih milj, “najbolj zapletena operacija”, vendar dodal, da ga “sploh ne skrbi varnost”.

Na ciljni točki je ekipa iz World Central Kitchen gradila pomol za sprejem pomoči, je pojasnil. Skupina ima 60 kuhinj po vsej Gazi, kamor bo lahko razdeljevala hrano. “Kar se je sprva zdelo nepremostljiv izziv, je zdaj na robu uresničitve,” je na omrežju X zapisala organizacija Open Arms.

Glede načrtov ZDA po vzpostavitvi začasnega pristanišča ob obali Gaze za dostavo pomoči prebivalcem je tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Pat Ryder v petek dejal, da bo trajalo približno dva meseca, da bo postalo polno operativno. Ko bo vzpostavljeno, pa bodo lahko preko pristanišča dostavili do dva milijona obrokov na dan, poroča britanski BBC.

Pristanišče bo lahko sprejelo velike ladje s hrano, vodo, zdravili in začasnimi zatočišči, so sporočili ameriški uradniki. Začetne pošiljke bodo prispele prek Cipra, kjer bodo potekali izraelski varnostni pregledi.

Ryder je poudaril, da si ZDA medtem prizadevajo občutno povečati dostavo po kopnem, saj je to najučinkovitejši način za dostavo pomoči na krizno območje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!