Proti resoluciji je glasovalo 19 držav. Katere?

Svet 23. Maj 202419:09 5 komentarjev
Foto: Zajem zaslona prenosa zasedanja/Generalna skupščina Združenih narodov

Za resolucijo o genocidu v Srebrenici je glasovalo 84 držav, med njimi tudi Slovenija, 68 se jih je vzdržalo glasovanja, proti pa je glasovalo 19 držav. Katere?

Generalna skupščina Združenih narodov je danes sprejela resolucijo o genocidu v Srebrenici. Za je glasovalo 84 držav, med njimi tudi Slovenija, 68 se jih je vzdržalo glasovanja, proti pa je glasovalo 19 držav.

Od skupno 171 držav članic, ki so danes glasovale, so resoluciji nasprotovale Antigva in Barbuda, Belorusija, Kitajska, Komori, Kuba, Severna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Madžarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sveti Tomaž in Princ, Srbija in Sirija.

V tednih pred glasovanjem je Srbija izvajala intenzivno protikampanjo. Med drugim jo je na današnjem zasedanju javno podprla Kitajska, sicer zaveznica Srbije. Pobudnici priprave besedila sta bili Nemčija in Ruanda, pridružila pa se jima je vrsta drugih držav, med njimi Slovenija.

Več o tem, kako je potekalo glasovanje Združenih narodov, lahko preberete v članku Združeni narodi sprejeli resolucijo o genocidu v Srebrenici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje