Pred odločitvijo o Srebrenici močna protikampanja: “Mi nismo genocidni narod”

Svet 23. Maj 202415:46 4 komentarji
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Generalna skupščina je danes glasovala o resoluciji o genocidu v Srebrenici. V znak nasprotovanja resoluciji so opoldne v Srbiji zazvonili cerkveni zvonovi, v zadnjih dneh so se pojavili tudi oglasni panoji z napisom "Mi nismo genocidni narod". V Srebrenici ob vsem dogajanju zaseda vlada Republike Srbske. Njen predsednik Milorad Dodik je v sredo zagrozil z možnostjo razpada večetnične BiH.

Danes je za Bosno in Hercegovino velik dan. V Generalni skupščini Združenih narodov so namreč glasovali o resoluciji o genocidu v Srebrenici. Združeni narodi so 11. julij razglasili za mednarodni dan spomina na grozodejstva v Srebrenici in pozvali k obsodbi zanikanja genocida.

V regiji je vroče že več tednov. Pripravo resolucije in postopke v generalni skupščini so spremljale burne reakcije in ostre besede, sprejetju dokumenta pa je najbolj nasprotovala Srbija s svojima zaveznicama Rusijo in Kitajsko.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je z željo po lobiranju v New York odpravil že v torek. “Grem v New York, kjer se bom boril z vso močjo in srcem za prihodnost naše države,” je v ponedeljek pred odhodom v ZDA zapisal na Instagramu. Nemški mediji po poročanju N1 Sarajevo pišejo, da resolucija – kot sicer poudarja Vučić – ne pripisuje nobenih obsodb proti srbskemu narodu.

Več o tem, kako je potekalo glasovanje, lahko preberete v članku Združeni narodi sprejeli resolucijo o genocidu v Srebrenici.

Da je dogodek za regijo pomemben, priča tudi ponedeljkova želja Vučića. Patriarha srbske Pravoslavne cerkve Porfirija je namreč zaprosil za blagoslov. Ob boku Vučića je blagoslovil tudi predsednika entitete BiH Republike Srbske Milorada Dodika.

Prav cerkev igra eno ključnih vlog v protikampanji. V Srbiji so opoldne v znak protesta zadoneli cerkveni zvonovi. Vernike so pozvali h goreči molitvi in umirjenosti, čeprav se država sooča z “lažnimi in nepravičnimi obtožbami”.

Protikampanja je sicer močna po vsej Srbiji in Republiki Srbski. V Beogradu in Srebrenici so se v zadnjih dneh pojavili tudi oglasni panoji z napisom “Mi nismo genocidni narod. Pomnimo …”. Sporočilo je na svojih družbenih omrežjih delil tudi srbski politični vrh.

Po Beogradu in Srebrenici je mogoče opaziti oglasne panoje s sporočilom “Mi nismo genocidni narod. Pomnimo …” (Foto: N1 BiH)

V sredo so se tudi v Podgorici v Črni gori zvrstili protestniki.

V Podgorici so v sredo potekali protesti srbskih Črnogorcev. (Foto: PROFIMEDIA)

Prav v Srebrenici danes zaseda vlada Republike Srbske. Dodik je v sredo poudaril, da bo vlada predlagala miren razhod BiH. Ocenil je še, da bi sprejem resolucije pomenil simboličen konec večetnične države.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ob prihodu v Srebrenico. (Foto: N1 BiH)
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ob prihodu v Srebrenico. (Foto: N1 BiH)
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
V Srebrenici so okrepljene enote. (Foto: N1 BiH)
V Srebrenici so okrepljene enote. (Foto: N1 BiH)

Pobudnici priprave besedila sta bili Nemčija in Ruanda, pridružila se jima je vrsta drugih držav, med drugim tudi Slovenija. Da bo resolucijo podprla, je pred dnevi sporočila tudi Črna gora. Uradni Beograd je bil nad tem vse prej kot navdušen. V resoluciji lahko preberemo še poziv k identifikaciji in iskanju še neodkritih trupel žrtev genocida, nadaljevanju kazenskega pregona odgovornih, ki še niso bili obsojeni, in k ohranjanju spomina ter ozaveščanju o genocidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje