Prva kazen po lanskem potresu: gradbeniku 18 let zapora zaradi povzročitve smrti

Svet 22. Feb 202419:35 0 komentarjev
Leto dni po potresu v Turčiji
Foto: REUTERS/Umit Bektas

Več kot leto dni po uničujočem potresu je turško sodišče izvajalca gradbenih del Musluma Demirera danes zaradi povzročitve smrti in poškodb iz malomarnosti obsodilo na več kot 18 let zapora. Obsojenec je zgradil blok v provinci Sanliurfa na jugovzhodu države, ki se je med uničujočim potresom februarja lani zrušil in pod seboj pokopal 34 ljudi.

Pri gradnji stanovanjskega bloka obsojenec po ugotovitvah sodišča ni upošteval gradbenih standardov na potresno ogroženem območju. V zrušenju objekta med potresom je življenje izgubilo 34 ljudi, vključno z Demirerovim sinom, deset pa jih je bilo poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je na podlagi obtožb povzročitve smrti in poškodb iz hude malomarnosti gradbeniku naložilo 18 let, pet mesecev in 15 dni zapora. Gre za prvo obsodbo v zvezi z smrtonosnim potresom na jugovzhodu Turčije februarja lani, v katerem je umrlo več kot 53.500 ljudi. Skupno je bilo prizadetih okoli 14 milijonov ljudi v enajstih provincah, uničenih pa skoraj 40.000 stavb.

V povezavi s potresom je bilo na turška sodišča skupno vloženih 369 zahtev, v katerih tožniki večinoma zahtevajo kazni za osumljence na podlagi obtožb o malomarnosti, je v začetku tega meseca sporočil turški minister za pravosodje Yilmaz Tunc. Nekateri od osumljencev so že v priporu, kjer čakajo na sojenje.

Potres je poleg Turčije prizadel tudi sosednjo Sirijo, kjer je umrlo skoraj 6000 ljudi. Uradno število smrtnih žrtev je tako doseglo skupno 59.488, kar pomeni, da je bil to najbolj smrtonosen potres po letu 1970, ko je v potresu v Peruju umrlo več kot 67.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!