Prvi intervju Trumpa po poskusu atentata: “Moral bi biti mrtev”

Svet 15. Jul 202409:00 8 komentarjev
Podporniki Donalda Trumpa
Foto: REUTERS/Etienne Laurent

Dan po poskusu atentata je Donald Trump na poti na republikansko konvencijo že dajal intervjuje. Kot je dejal, ga je krogla oplazila po ušesu zato, ker je tik pred tem obrnil glavo, da bi prebral podatke o priseljevanju. Trump je novinarjem povedal še, da ceni Bidnov klic po napadu in da za veliki finale konvencije pripravlja nov, bolj povezovalen govor.

“Ne bi smel biti tukaj, moral bi biti mrtev,” je na zasebnem letalu, ki je letelo proti Milwaukeeju na konvencijo republikancev, dan po poskusu atentata nanj dejal bivši predsednik in republikanski kandidat Donald Trump. V skupnem intervjuju za New York Post in Washington Examiner je dejal, da je, tik preden ga je po ušesu oplazila krogla, glavo obrnil v desno, saj je ravno bral podatke o priseljevanju. Kot je dejal, ga je prav to rešilo smrti.

New York Post piše, da je imel Trump med intervjujem poškodovano uho povito z velikim ohlapnim povojem. Ekipa okoli republikanskega predsedniškega kandidata fotografiranja ni dovolila.

V soboto je na predvolilnem shodu v Pensilvaniji strelec ustrelil republikanskega predsedniškega kandidata v predel desnega ušesa. Bivšega ameriškega predsednika so okrvavljenega odpeljali s prizorišča. Varnostne službe so strelca ubile, v streljanju pa je umrla še ena oseba, dve sta huje ranjeni, a v stabilnem stanju. Preiskovalci so v nedeljo sporočili, da je napadalec 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki da je deloval sam. Preiskava okoliščin in motiva še poteka, je pa FBI že v nedeljo potrdil, da je šlo za poskus atentata.

poskus atentata na Trumpa
Trenutek po tem, ko je krogla zadela uho Donalda Trumpa (Foto: PROFIMEDIA)

Po sobotnem streljanju se je veliko nejevolje in pomislekov zgrnilo na delo in odziv tajne službe, ki varuje nekdanje predsednike. Trump je v intervjuju delo varnostnikov pohvalil. Kot je dejal, so na oder skočili tako hitro kot igralci ameriškega nogometa in ga pravzaprav zbili na tla. “Agenti so vame prileteli s tako silo, da mi je sezulo čevlje. Pa jih imam dobro zavezane,” je Trump dejal v intervjuju.

Stari govor je zavrgel, pripravlja novega, bolj povezovalnega

Ob tem je še dejal, da je želel govor nadaljevati, da pa so ga varnostniki prepričali, da to ne bi bilo varno. Ob tem je še dejal, da se namerava udeležiti pogreba gasilca Coreyja Comperatoreja, ki je umrl pod streli napadalca.

Prvi Trumpov intervju po poskusu atentata se je odvil na poti v Milwaukee, kjer se danes začenja konvencija republikanske stranke. Na njej bodo delegati tudi uradno podprli Trumpa kot republikanskega predsedniškega kandidata, v štirih dneh pa se bo na odru zvrstila vrsta govornikov iz republikanske stranke, Trumpovih podpornikov in donatorjev.

Najbolj težko pričakovan je seveda govor bivšega predsednika, ki je na vrsti v četrtek. Poskus atentata nanj pa je spremenil njegovo taktiko, saj je po sobotnem dogodku zavrgel že pripravljen govor in začel pisati novega. “Pripravil sem izjemno oster govor o skorumpirani, grozni administraciji. A sem ga vrgel stran,” je povedal novinarjem na letalu. Kot je zatrdil, naj bi bil novi govor bolj povezovalen. “Združiti želim našo državo, a ne vem, ali je to mogoče. Ljudje so zelo razdeljeni,” je dejal Trump.

K umiritvi strasti in poenotenju je pozval tudi aktualni predsednik in Trumpov protikandidat Joe Biden. Ta je napad na republikanca večkrat obsodil, izpostavil nesprejemljivost političnega nasilja in protikandidata po streljanju tudi poklical. Trump je v prvem intervjuju po poskusu atentata dejal, da ceni Bidnov klic, ter namignil, da bo predvolilna kampanja odslej bolj umirjena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje