Prvi mož Wagnerja priznal, zakaj si želijo zavzeti Bahmut

Svet 07. Jan 202321:19 5 komentarjev
Bahmut
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Bitka za Bahmut na vzhodu Ukrajine je dolga in silovita. Ustanovitelj podjetja Wagner, ki na boj v Ukrajino pošilja plačance, Jevgenij Prigožin, je komentiral, kaj jih motivira za boj.

Bitka za mesto Bahmut, ki leži na vzhodu Ukrajine v regiji Doneck, traja že dalj časa in trenutno velja za eno od pomembnejših bitk med ruskimi in ukrajinskimi silami. Medtem ko Rusi želijo mesto obkoliti oziroma ga zavzeti, ga Ukrajinci za zdaj uspešno branijo.

Rusija si Bahmut prizadeva zavzeti že več kot pet mesecev. Medtem ko nekatere zahodne analitike v zadnjem času zaposluje vprašanje, zakaj pravzaprav Rusi vztrajajo v bitki, ki jim je doslej prizadejala velike izgube, jim zdaj (zelo konkretno) odgovarja ustanovitelj zloglasnega podjetja Wagner, katerega plačanci se za Bahmut borijo skupaj z ruskimi vojaki.

“Češnja na vrhu torte je sistem rudnikov v Soledarju in Bahmutu, ki so v bistvu sistem podzemnih mest. Ne le, da lahko vanje, v globino 80 do 100 metrov, gre večja skupina ljudi, temveč se lahko tam premikajo tudi bojna vozila pehote,” je po navedbah tiskovne agencije Reuters komentiral prvi mož Wagnerja, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Jevgenij Prigožin. Orožje so po njegovih besedah v tamkajšnjih podzemnih rovih shranjevali že od obdobja prve svetovne vojne.

Rudniki soli in drugih naravnih bogastev, ki jih je omenil Prigožin, vključujejo na stotine kilometrov predorov, pa tudi večje dvorane, v katerih so v mirnejših časih organizirali nogometne tekme in koncerte klasične glasbe, še piše Reuters.

Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Da rudniki na območju Bahmuta zanimajo Prigožina, je že v četrtek komentiral uradnik Bele hiše. A za razliko od vodje plačancev, ki je omenjal velike podzemne prostore, je neimenovani uradnik ocenil, da je Prigožina zamikal dobiček, ki bi mu ga lahko prinesli tamkajšnji rudniki.

ZDA so ruske plačance, ki delujejo v Afriki, sicer že pred tem obtožile, da z izkoriščanjem rudnikov v Srednjeafriški republiki, Maliju in, med drugim, Sudanu pomagajo financirati rusko vojno v Ukrajini.

Spopadi na območju Bahmuta potekajo tudi te dni, torej v času pravoslavnega božiča, ko je Rusija napovedala prekinitev ognja.

Jarki, Bahmut
Jarki na območju Bahmuta (Maxar Technologies/REUTERS)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje