Prvi na pogovorih o oblikovanju vlade pri avstrijskem predsedniku Kickl

Svet 04. Okt 202421:17 1 komentar
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes z vodji strank začel pogovore o oblikovanju nove vlade po nedeljskih parlamentarnih volitvah. Kot prvega je v svojem uradu sprejel vodjo desničarskih populističnih svobodnjakov (FPÖ) Herberta Kickla. Po pogovorih nobeden od njiju ni dajal izjav.

Vodja svobodnjakov Herbert Kickl je bil prvi od vodij strank, ki je danes na štiri oči opravil pogovore z Alexandrom Van der Bellnom. Po srečanju v Hofburgu sicer nobeden od njiju ni dajal izjav. Kickl, ki je pred srečanjem govoril o pozitivnih pričakovanjih, je kasneje dejal, da bo izjavo podal v soboto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odprto ostaja vprašanje, ali bo predsednik vodji FPÖ poveril nalogo sestaviti vlado. To običajno prejme vodja stranke, ki je prejela največ glasov. V preteklosti je Van der Bellen dal vedeti, da Kicklu ne bo samodejno poveril sestave vlade, če bo FPÖ zmagala na volitvah.

Odnos med obema velja za napetega. Van der Bellen je večkrat pokazal zadržke do svobodnjaške stranke, Kickl pa je sedaj 80-letnega Van der Bellna nekoč označil za “senilno mumijo”.

V ponedeljek se namerava predsednik srečati z vodjo ljudske stranke (ÖVP) in aktualnim kanclerjem Karlom Nehammerjem kot tudi s predsednikom socialdemokratov (SPÖ) Andreasom Bablerjem. V torek bo nato na pogovorih sprejel še vodjo stranke Neos Beate Meinl-Reisinger in Zelenih Wernerja Koglerja.

Foto: Leonhard Foeger/REUTERS
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah so svobodnjaki dosegli zgodovinski uspeh. Z 28,9 odstotka glasov so zabeležili prvo zmago na nacionalni ravni. Ljudska stranka je osvojila 26,3 odstotka glasov, socialdemokrati 21,1 odstotka, Neos 9,1 odstotka, Zeleni pa so se v parlament prebili z 8,2-odstotno podporo.

V četrtek je več tisoč ljudi na ulicah Dunaja protestiralo proti možnosti oblikovanja vlade pod vodstvom FPÖ. Po ocenah organizatorjev se je protestov udeležilo okoli 25.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje