V Evropi potrdili prvi primer bolj nalezljive različice opičjih koz zunaj Afrike

Svet 15. Avg 202418:19 > 16. Avg 2024 00:06 2 komentarja
opičje koze
Foto: PROFIMEDIA

Na Švedskem so potrdili prvi primer bolj nalezljive različice opičjih koz zunaj Afrike. Oseba se je okužila med bivanjem na območju Afrike.

Odkrili so prvi primer nove, bolj nalezljive različice opičjih koz zunaj afriške celine. In sicer na Švedskem, poroča BBC.

Gre za zelo nalezljivo bolezen, Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj zaradi njihovega izbruha v afriških državah razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti. To je najvišja stopnja opozorila.

Švedska agencija za javno zdravje je, tako poroča BBC, sporočila, da se je oseba okužila med bivanjem na območju Afrike, kjer trenutno beležijo velik izbruh te bolezni. Okužbo so diagnosticirali osebi, ki je poiskala zdravstveno oskrbo v Stockholmu.

Kaj so opičje koze?

Opičje koze ali mpox povzroča virus, soroden tistemu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Opičje koze se prenašajo s stiki: do prenosa lahko pride ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično, torej ob govorjenju ali dihanju v bližini okužene osebe ali med spolnimi odnosi z okuženo osebo.

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade.

Opičje koze
Opičje koze (Foto: PROFIMEDIA)

Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Bolezen ima dve podskupini: clade 1 in clade 2. Švedska agencija za javno zdravje je pojasnila, da je clade 1 povezan s težjim potekom bolezni in večjo umrljivostjo, pogosteje pa se širi s tesnimi stiki v gospodinjstvu. Clade 2 pa se pogosteje širi s spolnimi stiki.

Proti opičjim kozam je mogoče uporabiti dve cepivi: cepivo proti črnim kozam, ki delno ščiti tudi proti opičjim kozam, in cepivo, ki je registrirano za preprečevanje opičjih in črnih koz. Tatjana Lejko Zupanc iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je pred dvema letoma, ko so se opičje koze nazadnje širile, dejala, da vsesplošno cepljenje glede na nizko oceno tveganja ni smiselno.

Na vprašanje, ali nas pred okužbo ščitijo cepiva proti črnim kozam, ki so bila uporabljena med programom izkoreninjenja črnih koz, je takrat Lejko Zupanc odgovorila, da je ta populacija “mogoče na neki način še malo zaščitena”. Epidemija črnih koz je bila v Jugoslaviji leta 1971, takrat je bila cepljena cela populacija. Gre za osebe, starejše od 50 let.

Bolj smrtonosna oblika kot pred dvema letoma

Zdaj aktualna različica mpox oziroma opičjih koz naj bi imela do desetkrat večjo smrtnost kot različica, zaradi katere je bil svet zaskrbljen leta 2012, piše Wired. Navaja še podatek, da je od januarja letos na afriškem kontinentu za opičjimi kozami zbolelo več kot 15 tisoč ljudi, zabeležili pa so 461 smrti zaradi te bolezni.

V prejšnjem valu življenje izgubilo 140 ljudi

WHO je opozorila, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 lahko znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah. Kot je povedal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, je WHO pri razglasitvi krize upoštevala priporočilo neodvisnih strokovnjakov. Razglasitev javnozdravstvene krize sicer nima konkretnih posledic. Njen namen je opozoriti pristojne oblasti po vsem svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe.

Maja 2022 so namreč okužbe z opičjimi kozami po vsem svetu močno narasle, večinoma so prizadele homoseksualne in biseksualne moške, in sicer zaradi podskupine clade 2b. Izredne razmere so tedaj trajale med julijem 2022 in majem 2023. V epidemiji, ki je zajela približno 90.000 primerov, je življenje izgubilo 140 ljudi.

Leta 2022 so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje