Puščanje na poljskem delu naftovoda: “Za zdaj ni znakov vmešavanja tretjih oseb”

Svet 13. Okt 202210:54 1 komentar
Naftovod Družba na Poljskem
Kacper Pempel/REUTERS

Sabotaža na poljskem delu naftovoda Družba, ki poteka med Rusijo in Nemčijo in na katerem je pred mestom Plock v torek zvečer prišlo do puščanja, je malo verjetna, so danes sporočili iz poljskega upravljavca naftovodnega omrežja PERN. V teku je podrobnejša analiza za ugotovitev vzroka poškodbe.

“Na podlagi prvih ugotovitev in načina, na katerega je bil naftovod poškodovan, se zdi, da za zdaj ni znakov vmešavanja tretjih oseb,” so v izjavi zapisali pri družbi PERN in zagotovili, da je podrobnejša analiza za ugotovitev vzroka poškodbe v teku.

Puščanje so odkrili pri glavni rafineriji v osrednji Poljski, okoli 70 kilometrov od Plocka. Dobava nafte Nemčiji je kljub temu ostala neprekinjena, čeprav je puščanje zmanjšalo pretok.

PERN je v izjavi pozno v sredo sporočil, da so pristojne službe “večino onesnaženja z območja” odstranile, ni pa navedel, koliko nafte je izteklo in kakšna je bila velikost luknje.

Naftovod Družba je sicer eno največjih omrežij za surovo nafto na svetu. Poteka iz ruske regije Samara na vzhodu, pred Belorusijo pa se razcepi na dva kraka. Eden poteka do Litve in Latvije, drugi pa se znova razcepi in na eno stran poteka proti Ukrajini, Slovaški, Madžarski in Češki, na drugo pa proti Poljski in Nemčiji.

Do uhajanja je prišlo v času povečanih napetosti glede energetske varnosti v Evropi zaradi vojne v Ukrajini. Konec prejšnjega meseca je zaradi še vedno nepojasnjenih eksplozij prišlo do puščanja na več mestih na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki vodita iz Rusije v Nemčijo. Več držav je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju Severnega toka za namerno dejanje oz. sabotažo, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je ocenil, da je na plinovodih prišlo do sabotaže in to označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje