Putin je prelomil obljubo: neizkušene nabornike pošilja v boj, tudi brez orožja

Svet 16. Avg 202412:46 8 komentarjev
Vojna v ukrajini
Foto: Oleksandr Ratushniak /REUTERS

Ob začetku invazije v Ukrajini je ruski predsednik Putin obljubil, da nabornikov ne bodo pošiljali na fronto, a naj bi prav mladi neizkušeni naborniki med ukrajinskim vdorom v Kursk varovali mejo. Po navedbah svojcev — ki s peticijo pozivajo, naj fante takoj odpokličejo z bojišča — so jih na mejo poslali brez orožja in popolnoma nepripravljene.

Ruski predsednik Vladimir Putin je februarja 2022 ob začetku vojne v Ukrajini obljubil, da nabornikov ne bodo pošiljali na fronto, a svojci opozarjajo, da naj bi prav mladi naborniki varovali rusko-ukrajinsko mejo v Kursku, ko je tja pred tednom dni vdrla ukrajinska vojska.

“Ko so ob treh zjutraj tanki napadli mejo, so bili na tem območju le naborniki,” CNN navaja zapis ženske na Telegramu, ki naj bi bila mati enega od nabornikov v Kursku. “Na meji ni bilo niti enega pogodbenega vojaka,” trdi ženska, ki ji sin redno poroča o stanju na bojišču.

CNN je rusko obrambno ministrstvo zaprosil za komentar, a odgovora niso prejeli.

Razporejanje nabornikov v Rusiji je že dlje časa pereče vprašanje, deloma zaradi Putinovih večkratnih obljub, da jih ne bodo poslali na fronto, in deloma zaradi pomembne vloge mater in soprog vojakov v državi. Neodvisni ruski portal Verstka je objavil intervju z Natalijo Appel, babico nabornika, ki naj bi izginil z bojišča v Kursku.

“Vladislava so poslali v vas, ki je približno 500 metrov od meje, brez orožja. Kaj naj bi fantje počeli? Ali naj se z lopatami zoperstavijo ukrajinskim vojakom,” se sprašuje Appel. Vse več družin poroča o domnevnih izginotjih ruskih nabornikov na družbenih omrežjih, zato mnogi Putinovim obljubam ne verjamejo več in s peticijo pozivajo, naj nabornike nemudoma odpokliče z bojišča.

Po pisanju CNN bi lahko ukrajinska vojska ravno zaradi neizkušenih ruskih vojakov z “lahkoto” prevzela 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk. Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij. Boji potekajo tudi na vzhodu Ukrajine v zasedeni ukrajinski regiji Donbas. Moskva je v nedeljo sporočila, da so ruske sile zavzele vas Ivanivka, ki je oddaljena 15 kilometrov od Pokrovska, ki ga nadzoruje Kijev.

Foto: PROFIMEDIA

Po poročanju CNN je v Rusiji služenje vojaškega roka obvezno za zdrave moške. Med lanskim spomladanskim naborom je bilo vpoklicanih približno 147.000 nabornikov, starih med 18 in 30 let. Ruska duma je lani zvišala zgornjo starostno mejo za vpoklic s 27 na 30 let. Obvezno služenje vojaškega roka traja 12 mesecev, tistim, ki se na vpoklic ne odzovejo, pa grozi zaporna kazen.

Ravnanje z naborniki je bilo že v preteklosti precej pereča tema. Med sovjetsko vojno v Afganistanu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter med rusko vojno v separatistični republiki Čečeniji so se matere nabornikov mobilizirale in zahtevale pravično obravnavo pri naboru. Sinovi premožnejših in politično privilegiranih družin so se namreč pogosto lažje izognili vojaškemu služenju.

V nasprotju s poklicnimi vojaki so naborniki deležni le delnega usposabljanja, saj zakon prepoveduje njihovo napotitev v tujino ali na fronto. Zaradi tega jih Kremelj pogosto namešča ob dolgih mejah, kjer ne pričakujejo večjih napadov. Ko je Ukrajina nepričakovano vdrla v Rusijo, so se ti naborniki nenadoma znašli na fronti, popolnoma nepripravljeni.

Opozicija že dlje časa kritizira nameščanje nabornikov na mejo. “To, da ob ukrajinskem vdoru na meji niso bile prisotne usposobljene vojaške enote, kaže, da Putin laže o zaščiti Rusije. Ni mu mar za Rusijo, ščiti le sebe,” je v sredo izjavil protivojni odbor, ustanovljen s strani Rusov v izgnanstvu.

Po pisanju CNN so nekatere nabornike zajeli in jih prepeljali v Ukrajino. Volodimir Zelenski je zajetje ruskih vojakov potrdil, vojska pa je objavila več videoposnetkov in fotografij moških, za katere trdi, da so ruski vojni ujetniki – nekateri od njih so bili videti zelo mladi, poroča CNN. Po navedbah ukrajinskega štaba se je v četrtek v regiji Kursk predala četa ruskih vojakov.

Kot kaže, pa to ni prvič, da je Putin “prelomil obljubo”. Pred časom so v Kremlju priznali, da so se naborniki bojevali v Ukrajini. To so potrdili, ko je iz Kijeva prišla novica, da nekateri od zajetih ruskih vojakov niso poklicni vojaki. Moskva je takrat zatrdila, da so nabornike umaknili s fronte in jih poslali nazaj v domovino ter zagotovila, da je bil poveljnik, ki jih je napotil na fronto, “kaznovan”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje