Ruska duma zaostrila vojaško zakonodajo. Izogibanje vpoklicu bo bistveno težje

Svet 11. Apr 202318:22 2 komentarja
Rusija, vojak
PROFIMEDIA

Ruska duma je podprla vzpostavitev digitalnega naborniškega sistema. V skladu s predlogom bi bilo nabornikom prepovedano potovati v tujino, po prejemu elektronskega vpoklica pa bi se morali zglasiti v naborniškem uradu.

Ruska duma je danes podprla predlog zakona o vzpostavitvi digitalnega naborniškega sistema. V Rusiji se vpoklic na služenje vojaškega roka trenutno vroča osebno, s spremembo zakonodaje pa bi morebitno izogibanje vpoklicu postalo bistveno težje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu s predlogom bi bilo nabornikom prepovedano potovati v tujino, po prejemu elektronskega vpoklica pa bi se morali zglasiti v naborniškem uradu.

Predlog mora sedaj podpreti še zgornji dom parlamenta, nato pa ga bo moral podpisati predsednik Vladimir Putin.

Andrej Kartapolov, predsednik odbora za obrambo v ruski dumi, je še pred glasovanjem pojasnil, da nova pravila ne bodo veljala le za mlade nabornike, temveč za vse moške, ki so zavezani k služenju vojaškega roka. “Obvestilo o vpoklicu se bo štelo za prejeto od trenutka, ko bo objavljeno na osebnem računu osebe, ki je dolžna služiti vojaški rok,” je še dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem poudaril, da so nove spremembe potrebne za izpopolnitev in posodobitev sistema vpoklica v vojsko. Ob tem je dejal, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov. Prav tako pa je prepričan, da nova zakonodaja ne bo sprožila panike v državi.

Moskva je konec oktobra lani zaključila mobilizacijo 300.000 rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino. V začetku meseca je Moskva začela spomladansko naborno kampanjo, v okviru katere je na služenje vojaškega roka vpoklicala približno 147.000 Rusov. Ob tem so oblasti sicer zatrdile, da se noben od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje