Putin na srečanju z Bennettom o edinstveni vezi med Rusijo in Izraelom

Svet 22. Okt 202113:22 0 komentarjev
Putin in Bennett
Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je gostil izraelskega premierja Naftalija Bennetta. Med državama je po njegovih besedah edinstvena vez.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sočiju gostil izraelskega premierja Naftalija Bennetta. Sprejel ga je z besedami, da se je med njunima državama v minulih 30 letih razvila skorajda edinstvena vez, obenem pa se tudi zavzel za krepitev sodelovanja – tako v boju proti terorizmu kot v trgovinskih in gospodarskih odnosih.

“Po obsegu so še vedno skromni, vendar pa se uspešno razvijajo,” je glede slednjih ocenil Putin in izpostavil, da se je trgovina med državama v prvih sedmih mesecih letošnjega leta kljub protikoronskim ukrepom povečala za 50 odstotkov. Kot je še dejal, gre pozitiven razvoj gospodarskih odnosov z Izraelom pripisati tudi veliki pozornosti, ki jo namenjajo projektom na področju visoke tehnologije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Podobno Putin “skupne točke in priložnosti za sodelovanje” z Izraelom vidi tudi na področju boja proti terorizmu, medtem poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bennet je v zvezi s tem izpostavil, da bi se morali pogovori osredotočiti na situacijo v Siriji in pa na “prizadevanja za ustavitev vojaškega jedrskega programa Irana”.

Rusija je ena od držav, ki so leta 2015 z Iranom sklenile jedrski dogovor, ki ga Izrael že vsa leta ostro kritizira. V Siriji medtem Rusija vojaško podpira privržence predsednika Bašarja al Asada, medtem ko izraelsko letalstvo redno napada cilje v sosednji Siriji s ciljem preprečiti, da bi se tam dodatno utrdil vpliv Irana.

Srečala sta se prvič

Odnosi med Rusijo in Izraelom so načeloma dobri, obstajajo pa določena razhajanja, predvsem glede Sirije. Putin se je sicer tokrat prvič srečal z Bennettom, ki je položaj premierja zasedel junija. Kot je spomnil Putin, je Rusija z Izraelom pod Bennettovim predhodnikom Benjaminom Netanjahujem razvila “precej realen in zaupljiv odnos”, in izrazil upanje, da se bo to nadaljevalo.

Bennett je medtem ruskega predsednika ob prihodu v Soči označil kot “tesnega, resničnega prijatelja države Izrael” in spomnil, da v Izraelu živi približno milijon rusko govorečih ljudi, kar je dobra desetina vsega prebivalstva. Posebej je tudi spomnil na veliko vlogo nekdanje Sovjetske zveze pri porazu nacistov v drugi svetovni vojni, česar Izraelci po njegovih besedah ne bodo nikoli pozabili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!